BONES PRÀCTIQUES

Dia 26

Disseny d'activitats autocorrectives en entorn Moodle: una manera de seguir treballant continguts fora de l'aula, a càrrec de Mònica López Bages del CNL de Tarragona

Resum: En aquesta presentació, mostrarem el procés de disseny d'un curs semipresencial, en què l'alumne pot seguir treballant continguts fora de l'aula de manera autònoma. L'entorn virtual Moodle, ens permet crear una sèrie de tasques autocorrectives (qüestionaris de diversos tipus), que, a més, permeten als tutors poder seguir la progressió de l'alumne, així com el treball que veritablement desenvolupa fora de l'aula. L'entorn virtual Moodle facilita que l'alumne estigui connectat amb els seus companys de manera gairebé constant, per la qual cosa la formació i l'aprenentatge és més cooperatiu i actiu.

Presentació


Vídeo


La imbricació del projecte d’arrelament i cohesió en el procés d’aprenentatge de la llengua (o viceversa). Estratègies de planificació i coordinació dels tres serveis de català del CPNL a l’Alt Empordà. Resum de bones pràctiques, a càrrec d'Imma Trias i Dolors Barceló del CNL de Girona

Resum: S'exposarà la importància de l'elaboració d'un discurs, a partir de les directrius marc del CPNL, que quedi reflectit en el projecte de Servei i que permeti traçar línies estratègiques que prenguin forma en actuacions dins i fora de l'aula que constitueixen bones pràctiques pedagògiques.

Presentació


Vídeo


Una proposta d'unitat didàctica: La radionovel·la, a càrrec de Maria Miret i Griselda Encinas del CNL de l'Eramprunyà

Resum: Hem pensat fer una unitat didàctica diferent de la metodologia habitual. Els nostres objectius són: en primer lloc, potenciar la creativitat dels alumnes perquè a través de l’elaboració d’una radionovel•la (o radiorelat) decideixin i treballin els continguts gramaticals, estilístics, de lèxic, de fonètica, etc., necessaris per a la seva realització. En segon lloc, que a partir d’una activitat més lúdica els grups es cohesionin, es creïn complicitats entre els alumnes i, en definitiva, que siguin conscients de la importància de treballar en equip. En darrer lloc, que la unitat didàctica pugui adaptar-se a qualsevol nivell.

Presentació:


Vídeo


Document complet: la radionovel·la

XatCat, català en petit format, a càrrec de Judit Riart, Teresa Prades i Sílvia Xicola del CNL de Barcelona

Resum: Projecte XatCat, curs de llengua oral adreçat a joves en format càpsules, amb sessions independents i temes actuals i d’interès per oferir entorns d’ús de la llengua catalana, facilitar l’hàbit d’establir-la com a llengua d’interacció i promoure-la com a llengua vehicular en qualsevol àmbit.

Presentació


Vídeo


La llengua oral a l'aula, a càrrec de Palmira Freixa, Joan Terrassa, Montse Campoy, Laia Bonet i Anna Gayà del CNL Vallès Occidental 3

Resum: Reflexió sobre l'estat de la qüestió de la llengua oral als cursos de català per a adults. Estratègies per a fomentar-ne l'ús.

Només un 10% de les llengües del món han desenvolupat posteriorment un sistema d'escriptura, és a dir que les llengües són sistemes primàriament orals. Partint d'aquesta premissa, creiem que donem prou importància a la llengua oral a l'aula? Com la treballem? Què podem fer per a augmentar-ne l'ús i millorar-ne la qualitat? Com caldria avaluar-la?

En els mètodes tradicionals d'ensenyament, hi preval el domini de la llengua escrita. Fins a quin punt els llibres de text i la nostra pràctica docent encara segueixen aquesta tendència? Quines estratègies d'aprenentatge ens poden ajudar a capgirar-ho?

PresentacióVídeo


Dia 27

Una adaptació de “Llegim en parella” a les aules del CPNL. Com millorar la lectura en veu alta i la comprensió lectora, a càrrec d'Anna Vidal i Eugènia Baqueró del CNL de l'Alt Penedès i el Garraf

Resum: Presentem una adaptació del programa “Llegim en parella” als cursos de català per a adults. Aquesta proposta de didàctica és una mostra de treball cooperatiu aplicat a la lectura. Som conscients que la lectura sempre és un dels punts fluixos dels cursos de català, ja que el professorat no té temps de treballar-la a fons a classe. En canvi, el treball en parella ofereix als alumnes l’oportunitat de gaudir de temps per llegir en veu alta i de ser escoltats de manera activa, dues pràctiques que, d’altra manera, no els podríem oferir. En el cas dels cursos de català per a adults, i com a forma d’enriquiment del programa original, proposem aprofitar la diversitat d’habilitats de l’alumnat per fer que les parelles s’intercanviïn els rols.

Presentació:


Vídeo


La reflexió sobre les actituds lingüístiques a l’aula. Un pont entre ensenyament i dinamització, a càrrec de Carles de Rosselló del CNL L’Heura

Resum: Es presentaran les unitats didàctiques que s’han fet per a cada grau —des del nivell Inicial fins al nivell D— per treballar les actituds lingüístiques dels alumnes. Cada unitat està pensada perquè ocupi, com a molt, una sessió i s’hi proposen activitats perquè els alumnes puguin expressar la seva opinió o els sentiments que tenen al voltant de la llengua. Després amb el grup-classe es treballen aquestes actituds a partir de la reflexió i el respecte a la diversitat.

Presentació


Vídeo


Ús del Facebook als cursos i Català 2.0, a càrrec de Silvana Casellas, Oriol Torras i Maria Fradera del CNL de Cornellà de Llobregat

Resum: La presentació exposa els resultats de dues bones pràctiques 2.0 dutes a terme al CNL de Cornellà de Llobregat. D’una banda, l'ús del Facebook entès com a eina de dinamització, cohesió i motivació del grup-classe i espai de comunicació entre l’alumnat; i de l’altra, els dos cursos duts a terme sota el nom genèric de Català 2.0, pensats per potenciar sobretot l’expressió oral i l’ús de les xarxes socials.

Presentació
VídeoVídeo


Com interactuen els alumnes al blog Parlem català, a càrrec de Natàlia Tomàs i Ferran Sahun del CNL de l'Hospitalet

Resum: La presentació tractarà sobre dos recursos que han motivat la participació dels alumnes: “Educaplay, aprendre de manera interactiva” i “El meu país, els alumnes protagonistes”. L’educaplay permet crear fàcilment activitats interactives en català. La secció El meu país del blog Parlem català fomenta que els alumnes de cursos bàsics i elementals presentin per escrit el seu lloc d’origen mitjançant textos breus i imatges. La secció El meu país del blog Parlem català fomenta que els alumnes de cursos bàsics i elementals presentin el seu lloc d’origen amb un audiovisual o per escrit mitjançant textos breus i imatges.

PresentacionsVídeo


Tasca a la carta. Vídeos per i per a principiants, a càrrec de Núria Comas i Lourdes Subirà del CNL Eramprunyà

Resum: Aquesta activitat neix de la necessitat de poder disposar de material audiovisual que serveixi com a eina d’aprenentatge per a alumnes de nivell bàsic. Així, ens vam plantejar l’objectiu que l’alumnat de cursos bàsics elaborés guions com a tasca final per tal d’enregistrar-los en una fase posterior, alhora que volíem fomentar l’ús de la llengua catalana i el treball cooperatiu entre l’alumnat del Servei. El que va començar sent una tasca final d’aula va derivar en un taller de teatre format per alumnes de tot el servei. En aquests moments, ens trobem en la 3a fase: elaborar activitats a partir d’aquests vídeos per tal que l’alumnat disposi d’un material adequat al seu nivell.


Converses quotidianes

 
2jornadaens/bones_practiques.txt · Darrera modificació: 10/09/2013 11.52 per Carme Bové
 
Excepte on es digui una altra cosa, el contingut d'aquest wiki està subjecte a la llicència següent: CC Attribution-Share Alike 4.0 International
Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Twitter
  • Netvibes