CONCLUSIONS I VALORACIONS

Comentaris i idees que hem recollit i que volem destacar de la II Jornada aprendre llengües al segle XXI (Barcelona, 26 i 27 de juny de 2013):

És difícil destacar alguna idea perquè en van ser moltes, tant de les dues conferenciants com dels companys que van presentar bones pràctiques. M’agradaria una que va plantejar Guida Al·lès i que complementa el que va plantejar Neus Sanmartí l’any passat. Els centres que volen avançar es plantegen preguntes, saben que per avaluar l’alumnat han de valorar la seva tasca docent en un clima de confiança. Pel que fa a Ana M. Margallo, va insistir que calia acompanyar l’alumnat perquè es convertís en un lector expert. Finalment, continuo sortint-ne satisfet de la desena d’exemples de singularitat. (Jaume Sans i Vellvehí, CNL Eramprunyà)

A les #2jornadaens he recollit bones idees per seguir avançant el meu camí vital i professional, tant la Guida Al·lès com l’Ana M. Margallo han insistit en la importància d’acompanyar l’aprenentatge, la Guida des de la metodologia i les estratègies, aportant a les tasques el modelatge metacognitiu (amb pautes interrogatives o amb marcadors gràfics) i la reflexió (amb el diari d’aula) perquè els aprenents siguin conscients del seu procés d’aprenentatge. L’Ana M. a partir de les emocions que generen les lectures i dels lligams o vincles que s’estableixen entre cultures i entre persones, amb l’objectiu també d’apropar-los la llengua i el seu aprenentatge, va fer una bona proposta per classificar els textos que haurem de tenir en compte en el futur.
Les bones pràctiques van ser una explosió d’idees i de llavors per seguir construint el futur de l’aprenentatge de la llengua. Propostes que relacionen el que fem a l’aula i el resultat que n’esperem a fora, com la imbrincació del projecte d’arrelament i de cohesió que proposa el CNL de Girona o com el treball d’actituds que fan al CNL de l’Heura o com el CNL de Barcelona proposa encarar l’ús del català fora de l’aula que amb el XatCat. Aquest any també amb moltes propostes TIC, que també uneixen el dins i el fora de l’aula, per exemple la proposta del CNL de Tarragona amb el Moodle, l’EudcaPlay i el blog del CNL de l’Hospitalet o els grups de Facebook o el curs Català 2.0 del CNL de Cornellà. I per acabar, propostes d’activitats a l’aula innovadores, que pretenen obrir nous camins per acompanyar l’aprenentatge de la llengua, com la del valor de la llengua oral a l’aula que va fer el CNL del Vallès Occidental 3, la de la radionovel·la i la dels guions que deriven a teatre que va fer el CNL Eramprunyà o les propostes interessants per treballar la lectura en parella a l’aula del CNL de l’Alt Penedès i el Garraf. Moltes gràcies a tots per compartir les vostres innovacions! (Carme Bové, Àmbit de Formació i Foment)

El fet de tenir l’oportunitat d’intercanviar les nostres experiències, no només fa que aprenguem els uns dels altres, sinó que ens transmetem les ganes i la il·lusió de fer la nostra feina amb una visió i energia renovada. Tots ensenyem i aprenem a la vegada. Per una altra banda, ha estat un privilegi poder participar del coneixement que han compartit amb nosaltres la Guida Al·lès i l’Ana Margallo. Per a mi, ha estat un plaer i una font de motivació. (Olga Franzi, CNL Eramprunyà)

Les Jornades són un excel·lent espai per intercanviar, compartir i aprendre els uns dels altres. Valoro molt positivament les bones pràctiques, ja que permeten conèixer què estan fent els companys d'altres Centres i agafar idees (o llavors) per al curs següent. Posen de manifest la feina que des del CPNL estem fent i les ganes d'aprendre i millorar dels TNL.

Pel que fa a les ponències, d'una banda, em quedo amb la idea que apuntava la Guida que per avançar necessitem una cultura d'avaluació i, d'altra banda, amb la visió que oferia l'Ana María Maragallo de la literatura com a porta d'entrada a una nova llengua i a una nova cultura.

Assistir a les Jornades és una injecció de vitalitat, motivació i idees. No en surts indiferent perquè t'han sacsejat i aquest sacseig és un motor de reflexió i, per tant, de millora. Endavant amb les terceres. :)

Gràcies, (Lourdes Subirà, CNL Eramprunyà)

Que què m’enduc de les jornades? Preguntes i dubtes, que seran, de ben segur, un punt d’inici de reflexió i d’aprenentatge. Un camí ben interessant a seguir! Però també m’enduc idees, saba nova, i il·lusió. Compartir i aprendre de tots vosaltres ha estat engrescador i emocionant. Gràcies! De tot el que m’enduc, destacaria, d’una banda, dues idees de la conferència de na Guida Al·lès, que són evidents però que sovint podem oblidar: que per aprendre cal autoavaluar-se i ser conscient del procés d’aprenentatge i que per avançar en aquest procés, és necessari un clima de confiança perquè és el que afavoreix allò que permet el progrés: compartir amb els altres. Relacionat amb aquesta conscienciació de l’aprenentatge, em van agradar les estratègies que proposà per fer visible el pensament dels alumnes. De l’altra, la relació que Ana María Margallo establí entre la literatura, les emocions que provoca i el desig de comunicar-se dins el marc de l’aprenentatge d’una segona llengua i la necessitat de formar lectors literaris. La seva conferència em va fer qüestionar si reconeixem i donem valor a la part emocional que implica aprendre una llengua nova (i que implica, de fet, l’aprenentatge en general). La bona pràctica que va presentar el CNL L’Heura també em va fer pensar en una altra part important d’aquest procés d’aprenentatge: l’actitud. (Griselda Encinas Marquès, CNL Eramprunyà)

 
2jornadaens/conclusions_i_valoracions.txt · Darrera modificació: 10/07/2013 11.47 per Carme Bové
 
Excepte on es digui una altra cosa, el contingut d'aquest wiki està subjecte a la llicència següent: CC Attribution-Share Alike 4.0 International
Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Twitter
  • Netvibes