Bones pràctiques. III Jornades Aprendre Llengües al Segle XXI

Un tast dels Contes del món, CNL Vallès Oriental

20 de juny, 12:30h-13:00h, Aula 1

1714 – 2014. Apropem el Tricentenari, CNL de Barcelona

Ponents:
Mercè Solé i Sanosa. CNL de Barcelona. Té experiència en ensenyament del català per a adults. Ha treballat amb diferents responsabilitats a la Direcció General de Política Lingüística i al Consorci per a la Normalització Lingüística. Ha preparat i coordinat les activitats del CNL de Barcelona relacionades amb el Tricentenari.
Laia Tutusaus Esteve. CNL de Barcelona (Centre d'Acolliment Lingüístic). Ha participat en l’elaboració dels dossiers de nivell inicial per a sinoparlants del CNL. Durant el curs 2013-2014 ha col•laborat en l’elaboració de materials per commemorar el Tricentenari del 1714. Resum:
1714 – 2014. Apropem el Tricentenari Institucions i entitats del país han volgut que la commemoració del Tricentenari de 1714 arribés a tots els àmbits de la vida ciutadana i l’Ajuntament de Barcelona, promotor de la commemoració a la ciutat, va demanar al CNL de Barcelona que hi participés activament. Amb aquesta finalitat, el CNL de Barcelona ha dut a terme diferents activitats:
- Creació i producció de l’exposició “1714: El català ahir, avui i demà. Et prenc la paraula”; tríptic de divulgació de l’exposició i opuscle amb els continguts. El llibre de visites de l’exposició és accessible des del blog: http://blocs.cpnl.cat/catala1714/
- Creació i producció del documental 300 anys de fidelitat a la llengua: https://www.youtube.com/watch?v=nFARUz5SOZU&feature=youtu.be
- Gestió i alimentació del blog: 1714: El català ahir, avui i demà: http://blocs.cpnl.cat/catala1714/
- L’elaboració de propostes didàctiques generals i per cada nivell per treballar els continguts del Tricentenari i els de l’exposició amb els alumnes, les entitat i els participants al programa Voluntariat per la llengua. Accés des del blog: http://blocs.cpnl.cat/catala1714/ L’objectiu de la nostra presentació és explicar què hem fet, com ho hem fet i qui hi ha participat, i algunes de les principals conclusions.

Per fer-ho, partirem de les opinions i valoracions d’una mostra de les persones que, des de perspectives diferents, hi han participat.

Breu història de l’experiència Mira i parla (una adaptació de Mirar l’art, CNL de Barcelona

Ponents:
Eugènia Godayol Puig Tècnica d’ ensenyament del CNL de Barcelona (delegació de Gràcia i Sarrià-Sant Gervasi) Ha treballat al SAIER. Ha col·laborat en l’elaboració del curs de català bàsic B1 i B2 del CNL de Barcelona. És coautora del dossier de Bàsic 1 d’atenció domiciliària i per a auxiliars de geriatria.
Montserrat Freixanet Casademunt Delegada del CNL de Barcelona (delegació de Gràcia i Sarrià-Sant Gervasi) Resum:
El programa Visual Thinking Strategies (VTS) va començar als anys 80 al MOMA de Nova York. És un mètode interactiu de reflexió a través de l’art. Aquest programa ha servir d’inspiració per crear uns espais d’ús i d’interacció en llengua catalana integrats amb una altra disciplina.

L’ activitat té com a objectiu fomentar la discussió a partir de l’observació d’imatges artístiques. Es pretén que en la sessió hi hagi una observació acurada, una argumentació del pensament extret de l’observació i una contrargumentació-discussió dels punts de vista de la resta de participants. Per tant, l’objectiu és mantenir un diàleg tenint com a excusa la imatge artística.

Cada alumne observa la imatge en silenci, pensa què hi està passant. El professor pregunta un a un amb la intenció clara d’obligar a una resposta de tipus narratiu i evitar descripcions aïllades. L’ alumne preguntat explica què hi passa, a la imatge, escolta la intervenció de l’ altre i replica la intervenció de l’ altre si ho creu oportú.

Valoració
És una activitat molt interessant i enriquidora amb la qual, de manera lúdica, els alumnes es desinhibeixen i s’expressen oralment i argumenten en públic sense adonar-se’n.

Parlar després de mirar una imatge artística, augmenta les possibilitats de diàleg, multiplica i potencia la creativitat.

L’hem experimentat amb alumnes d’elemental 2, que es sorprenen del que són capaços d’expressar en una altra llengua.

 
3jornadaens/bonespractiques.txt · Darrera modificació: 21/07/2014 08.45 per Carme Bové
 
Excepte on es digui una altra cosa, el contingut d'aquest wiki està subjecte a la llicència següent: CC Attribution-Share Alike 4.0 International
Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Twitter
  • Netvibes