Ponències sobre gramàtica. IV Jornada Aprendre Llengües al Segle XXI

Anna Camps, L’activitat metalingüística en l’aprenentatge de la gramàtica i dels usos formals de la llengua

Abstract:

Aprendre llengua, ja des dels primers anys del desenvolupament de l’infant s’acompanya d’una activitat que pren la llengua com a objecte d’observació i de manipulació. Aquesta activitat té també el seu origen en la interacció. L’aprenentatge de la llengua escrita representa un pas important en aquest desenvolupament. L’aprenentatge de la gramàtica d’una llengua implica un aprenentatge sistemàtic imprescindible per a la reflexió sobre els usos formals de la llengua i per al domini dels usos més elaborats. Ara bé, l’aprenentatge escolar i formal no hauria de fer oblidar que és en la interacció que s’aprèn a “fer gramàtica”, a “pensar sobre la llengua en ús”. Podríem dir, parafrasejant a Lemke, que aprendre gramàtica és aprendre a parlar sobre la llengua en tots els seus nivells d’organització. Una classe de gramàtica hauria de ser sempre una classe activa d’indagació del funcionament de la llengua a partir de corpus, de dificultats específiques, de recopilació de casos, etc. Alguns exemples d’activitats de nivells diferents ens podran ajudar a reflexionar sobre quina gramàtica ensenyar i sobre els instruments per a reflexionar-hi.

Biodata:

Anna Camps és Catedràtica emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona. Pertany al grup de recerca GREAL del Departament de Didàctica de la Llengua i la Literatura.

Professora de Didàctica de la Llengua en la formació de mestres i en el doctorat de recerca del DDLl, professora de cursos de doctorat en diverses universitats i ha dirigit nombroses tesis doctorals.

Investigadora principal de projectes d'investigació sobre l'ensenyament i l'aprenentatge de la llengua en les línies següents: L’ensenyament de la composició escrita i l’ensenyament de la gramatical. Darrerament posa èmfasi en la recerca sobre l'activitat metalingüística en els processos d'aprenentatge de la llengua escrita i de la gramàtica.

És autora, coautora de llibres com per exemple: La gramàtica a l'ensenyament bàsic (Barcanova, 1986); L’ensenyament de la composició escrita (Barcanova, 1994); Bases per a l'ensenyament de la gramàtica (Graó 200 ); Ensenyar a llegir, ensenyar a comprendre (Rosa Sensat, 1994), etc. Ha estat editora o cooeditora de nombrosos llibres i monogràfics de revistes com per exemple: Metalingüistic Activity in Learning to Write (AUP, 2000). L'aula com a espai d'investigació (Graó 2002); Seqüències didàctiques per aprendre a escriure (Graó 2004); etc.; i ha publicat articles en diverses revistes nacionals i estrangeres.


vídeo


Lourdes Miquel, La gramàtica al centre del significat

Abstract:

En l'actualitat, com a conseqüència d'un seguit d'investigacions en L2 , s'està produïnt una revisió fonamental de la manera d'entendre i ensenyar la gramàtica. Farem una anàlisi de les tècniques que utilitzem habitualment a classe (de l'explicació a la correcció) per tal d'oferir nous criteris per millorar-les i així aconseguir que els estudiants la facin seva.

Biodata:

Lourdes Miquel, catedràtica d'EOI d'espanyol per a estrangers, formadora de professors, autora de manuals i de la Gramática Básica del estudiante de español, assessora dels autors de la Gramàtica Pràctica del català i eventual formadora de professors de català en diversos contextos educatius.


Vídeo


Carles Vilches, Gramàtica d'aula

Abstract:

El propòsit de la ponència és oferir noves perspectives didàctiques que siguin accessibles de forma pràctica des del punt de vista de la gramàtica a l’aula adreçades principalment al professorat de C1 i C2 que tingui interès a experimentar i avançar en l’ensenyament del català com a llengua estrangera /L2. Es mostraran i s’analitzaran activitats i exercicis reals dissenyats a partir del funcionament formal de la llengua meta, l’atenció a la forma i el protagonisme del significat.

Biodata:

fetch.php (Lleida, 161) és llicenciat en Filologia Catalana per la Universitat de València. Professor de l`Escola Oficial d’Idiomes de Barcelona-Drassanes, cap del Departament de Català per a no catalanoparlants. Membre de la comissió de redacció de proves de certificació (B1, B2, C1 i C2) per a l’Àrea d’Idiomes del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya. Membre de la comissió de redacció del currículum de Català per a no catalanoparlants del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de i del currículum de Català d’EOI per a la Consejería de Educación de la Comunitat de Madrid.


Vídeo

 
4jornadaens/gramatica.txt · Darrera modificació: 21/09/2015 12.47 per Gemma Segura
 
Excepte on es digui una altra cosa, el contingut d'aquest wiki està subjecte a la llicència següent: CC Attribution-Share Alike 4.0 International
Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Twitter
  • Netvibes