La gestió dels drets

Perquè pugui ser d'aplicació, cal que estiguem davant d'obres originals. Això vol dir que hem d'estar en algun d'aquests dos supòsits:

  1. L'obra és completament original
  2. L'obra està basada en una altra obra, però l'autor té l'autorització de fer-ne obres derivades. Aquesta autorització pot venir
  • d'un permís per escrit privat
  • com a conseqüència d'una llicència pública, que permeti a qualsevol fer-ne obres derivades.

Quan estem davant d'una obra derivada, aquesta té la consideració també d'original, i això genera també drets. El CPNL, però, només publicarà obres derivades si compleixen estrictament el segon supòsit descrit a dalt. Cal tenir present que el permís de fer obres derivades pot comportar condicions (típicament que s'ha de compartir amb la mateixa llicència que la primera obra, a banda d'haver de reconèixer explícitament l'autor original). Això caldrà tenir-ho present sempre i, sobretot, en el primer pas.

Tota obra té un autor, i legalment l'autor (individual o grup) és el titular de tots els drets de la seva obra, malgrat que aquesta obra s'hagi fet en el marc d'un contracte laboral. L'objectiu del CPNL és tenir els drets de les obres fetes en hores que ha remunerat i, a la vegada, reconèixer l'autoria a les persones que l'han feta.

Per assolir aquest objectiu, cal que es compleixin els dos requisits següents:

  1. Que l'obra es faci en el marc d'un contracte laboral en el qual s'estableixi que l'objectiu del contracte és l'elaboració d'aquest material. Cal fer notar que qualsevol persona del CPNL que elabori obres, el seu contracte li ho ha de permetre (per exemple, un telefonista no pot elaborar obres). Seria bo que tots els TNL tinguessin entre les seves funcions l'elaboració d'obres.
  2. Quan l'obra estigui acabada, s'haurà de registrar seguint el procediment descrit a la pàgina sobre el registre d'obres.
 
cc/drets.txt · Darrera modificació: 06/03/2013 10.03 per Joan Vilarnau
 
Excepte on es digui una altra cosa, el contingut d'aquest wiki està subjecte a la llicència següent: CC Attribution-Share Alike 4.0 International
Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Twitter
  • Netvibes