Crear formularis

Un formulari és una pàgina des d'on el visitant ens pot enviar dades. Els formularis s'estructuren en camps, que poden ser opcionals o obligatoris. Un cop el visitant ha omplert el formulari, el Houdini el processa i l'envia per correu electrònic a l'adreça que hi definim. Un cop enviat, el visitant és redirigit a la pàgina que establim.

Crear un formulari amb el Houdini és senzill, només cal seguir aquests passos:


1) Accedir al mòdul Formularis, del menú superior

2) Clicar a Crear formulari

3) Omplir els següents camps:

Nom del formulari: nom del fitxer. Ha de tenir extensió .html i no contenir ni espais ni caràcters no ASCII.

Títol: nom del formulari, que apareixerà a la capçalera de la pàgina.

Descripció: si voleu incloure text abans del formulari.

Peu del formulari: si voleu incloure text després del formulari (per exemple, el text de l’LOPD)

Correu electrònic del receptor: a qui s'enviarà el formulari quan l'hagi omplert el visitant. Important: per motius de seguretat, només s'enviaran formularis a adreces de cpnl.cat.

Vincle de resposta: pàgina on serà redirigit el visitant un cop hagi enviat el formulari. Cal crear aquesta pàgina com a estàtica.

Plantilla: cal seleccionar la que es diu plantilla_formulari.html

✔ Si teniu més d'una carpeta creada, heu de seleccionar on voleu desar el formulari a Desa a.

✔ Recordeu que, com en totes les pàgines estàtiques, teniu l'apartat Opcions avançades, que podeu utilitzar per definir els menús, les caixetes i les composicions.

✔ Finalment cal fer clic a Crea Formulari.


4) A continuació, cal crear els camps. Per fer-ho cal clicar a Crea camp formulari en el menú principal dels formularis.


Aquí cal omplir:


✔ Text: és el nom del camp, que es visualitzarà a la pàgina web.

✔ Nom: és el nom intern. S'utilitza només com a codi intern. Important: no utilitzeu aquí ni punts, ni espais en blanc, ni caràcters no ASCII (accents, punts volat, ce trencada, etc.).

✔ Valor: és un camp optatiu que es pot utilitzar si volem que a la casella del camp aparegui un valor per defecte en obrir el formulari.


Important: el camp Nom no pot estar repetit. Si incloeu el mateix Nom a dos camps, el contingut del primer es repetirà en el segon.


5) Seguidament, cal seleccionar quin tipus de camp volem:


Quadre de text d'una línia: serveix per introduir una informació breu, com ara nom, cognoms, adreça, etc.

fimage12.jpg

Camp ocult: el contingut d’aquest camp es rebrà per correu electrònic, però no es visualitzarà en cap lloc del formulari web. El seu ús és, sobretot, quan ens interessa rebre alguna informació dels formularis, perquè sigui més fàcil gestionar les respostes.

Quadre de text amb desplaçament: s'utilitza per introduir informació que pot ser extensa.

fimage07.jpgMenú desplegable: s'utilitza per permetre triar entre opcions curtes que haguem predefinit. Les diverses opcions han d'anar separades per una coma en el camp Valor (p. ex.: Sí,No,Potser).

fimage11.jpgCasella de verificació: permet que es marqui o no l'opció que definim en el camp Valor. Si volem diverses possibilitats, hem de crear un camp per a cadascuna amb el diferent Nom.

fimage02.jpg

Nota: si fem servir aquesta opció, és útil crear la pregunta amb camp “Text de descripció” i afegir cada opció com a casella de verificació amb un camp a part.

Botó d'opció: s'utilitza per deixar triar entre diverses opcions. Això significa que només permet que se'n triï una. Per a cada opció, cal crear un camp nou amb el mateix Nom i assignar-li el valor corresponent. El camp Text es pot deixar en blanc.

Text de descripció: pròpiament no és un camp del formulari. S'utilitza només per incloure text entremig dels camps, si volem crear apartats a dins del formulari, per exemple.

Títol apartat : com l'anterior , però

pensat per posar-hi títols , no camps

amb

molt

text . Té la longitud limitada.

Adjuntar fitxer: si volem que ens puguin enviar un fitxer podem fer servir aquest camp. Funciona com els altres.

fimage08.jpg

6) Finalment, cal clicar al botó Crea.

I a la pantalla nova, al botó Continua

7) Cal repetir aquesta operació per a cadascun dels camps que vulguem incloure al formulari.8) Des del menú principal dels formularis, també podem accedir a Llista camps del formulari, des d'on podem canviar l'ordre de publicació dels camps i, sobretot, podem publicar-lo.

Recordeu que, com sempre al Houdini, el que fem no és visible fins que no ho publiquem.


9) L’última funcionalitat incorporada als formularis és la possibilitat de veure totes les dades rebudes i de descarregar-les com a full de càlcul:

  1. Si cliquem a la icona (1) veurem les dades com a taula a la web.
  2. Si cliquem a la icona (2), les descarregarem al nostre ordinador local. Allà les podem tractar si ens convé. Recordeu que per baixar les dades no les esborrem, és a dir, que sempre descarregarem la versió més nova.

 
houdini/formularis.txt · Darrera modificació: 01/12/2014 12.39 per Joan Vilarnau
 
Excepte on es digui una altra cosa, el contingut d'aquest wiki està subjecte a la llicència següent: CC Attribution-Share Alike 4.0 International
Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Twitter
  • Netvibes