BONES PRÀCTIQUES

Dimecres, 20 de novembre

* Campanya de promoció de la llengua catalana als grans magatzems, a càrrec de Joan Sans, cap ded'Isabell Servei de Política Lingüística del Govern d'Andorra

* Pla 21 dies. Una eina per impulsar un canvi d'hàbits lingüístics, a càrrec d'Isabel Julià Carbonell i Teresa Tort Videllet del CNL de l'Alt Penedès i el Garraf

Resum: Aquesta eina pretén facilitar que els treballadors d'una empresa o d'una organització siguin conscients de la seva conducta lingüística. Alhora, vol ajudar-los a adquirir, si cal, nous d'hàbits per posar en pràctica els criteris lingüístics d'atenció al públic que s'hagin acordat.

Presentació


* Una colla castellera com a parella lingüística, a càrrec de Marta Espona Burgués del CNL Ca n'Ametller

Resum: L'evolució en la col·laboració amb la Colla Castellera Matossers de Molins de Rei ens va portar finalment a plantejar-los un pas més: actuar com a voluntaris amb un aprenent. Finalment, llengua i integració s'unien sota una mateixa activitat.

Presentació


* Sistema d’avaluació d’activitats en el sector associatiu, a càrrec d'Eva Rodríguez Ollé i Jordi Ballart Macabich del CNL de l'Hospitalet

Resum: Les actuacions que realitza el CNL de l’Hospitalet dins el programa de dinamització del sector associatiu són de tipologia molt diversa i, per tant, no totes tenen el mateix efecte. Per poder avaluar-lo des del punt de vista quantitatiu i qualitatiu alhora, hem dissenyat un sistema d’indicadors que ens permeten atorgar un valor ponderat a cada activitat. D’aquesta manera podem obtenir un retrat més objectiu de l’efecte de les diverses actuacions al territori i podem planificar més acuradament el tipus d’actuacions que cal dur a terme en aquest sector.

Presentació


* FA X MI, a càrrec d'Eulàlia Ferràndiz Civil del CNL de Sabadell

Resum: Amb l’objectiu d’oferir una activitat lúdica de promoció de l’ús del català que fomentés l’intercanvi i la cohesió grupal va néixer el taller de cançons en català Fa X Mi. L’activitat, que es va oferir als cursos de nivell Bàsic i Elemental i als participants del VxL, consisteix a aprendre llengua a partir de l’aprenentatge i la interpretació de cançons clàssiques del pop català. En aquest taller s’hi fa un treball fonètic i lèxic que contribueix significativament a millorar la fluïdesa verbal dels participants.

Presentació


Divendres, 22 de novembre

* La Ganxet Pintxo: promoció de la llengua mitjançant una ruta de tapes, a càrrec d'Anna Saperas Tuset del CNL de l'Àrea de Reus Miquel Ventura. La Judith Rodríguez Rubio i el Josep M. Fort Carracedo han participat en l'elaboració del projecte.

Resum: La Ganxet Pintxo mobilitza durant dues setmanes, i en dos períodes a l'any, uns 50 bars i restaurants de Reus i un nombrós públic que vota les millors tapes (premi Ganxet Pintxo) i els establiments que fan major ús del català (premi Ganxet Llengua). La participació del CNL en la Ganxet Pintxo ens permet recordar a la ciutadania, als establiments i a les organitzacions del sector la importància dels aspectes lingüístics en la comunicació amb els clients i ens permet fer-ho col·laborant en el certamen des de la mateixa organització.

Presentació


* Siguem aranyes. Una xarxa d’establiments al servei del català, a càrrec de Carles de Rosselló Peralta i Alexandra Sans Massó del CNL l'Heura.

Resum: L’objectiu d’aquesta comunicació és presentar el projecte de pràctiques lingüístiques que el CNL L’Heura desenvolupa a través de la xarxa d’establiments col·laboradors. L’experiència duta a terme a Santa Coloma de Gramenet ha permès passar d’unes poques desenes de pràctiques durant el període 2007-2010, a més de 1300 des del curs 2010-2011 fins a l’actualitat. Després de tres anys de funcionament, doncs, les pràctiques lingüístiques als comerços s’han revelat com una bona iniciativa per al de foment de l’ús oral de la llengua catalana. Els camins que han menat fins al projecte actual han estat llargs i no absents d’entrebancs. En la presentació explicarem com hem incrementat el nombre de pràctiques, la metodologia que seguim per dur-les a terme i els principals resultats quantitatius i qualitatius.

Presentació

* Sessions de joc, a càrrec de Maria Gassiot Sandaran del CNL de Barcelona.

Resum: Les sessions de joc en establiments col·laboradors de la campanya “I tu, jugues en català?” són una bona pràctica perquè, en una sola activitat i de manera integrada, hi intervenen tots els agents actius que volem dinamitzar a trávés de la campanya: els usuaris (també els potencials) de jocs en català, els establiments que venen jocs en català i els fabricants de jocs en català. D'altra banda, les sessions de joc esdevenen un espai d'ús i de sensibilització. En la nostra comunicació explicarem d'on va néixer la idea d'aquesta pràctica, com s'ha desenvolupat i com la volem fer créixer.

Presentació


* Lèxics específics com a eines de dinamització, a càrrec de Míriam Brunés Oliveras i Cristina Puig López del CNL del Vallès Oriental.

Resum: Presentació dels lèxics específics que s'han elaborat al CNL del Vallès Oriental per treballar amb les entitats i amb els establiments comercials arran de la signatura d'acords de VxL. Aquesta actuació també permet col·laborar en la promoció de la cultura popular i s'emmarca en el programa de concert: Llengua cultura i cohesió social.

Presentació


* La comunicació mitjançant les TIC al CNL de l’Alt Penedès i el Garraf, a càrrec de Queti Vinyals Florenciano i Biel Senabre Via del CNL de l'Alt Pendenès i el Garraf.

Resum: Des que el CPNL va adoptar les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC) com un recurs eficient per millorar les seves feines habituals, el CNL de l’Alt Penedès també va anar adaptant la metodologia de treball a la incorporació d’aquestes eines. En aquests moments, les TIC ens aporten molts beneficis a l’hora d’augmentar l’eficiència del nostre treball diari. La presentació exposa com utilitzem les TIC al CNL de l’Alt Penedès i el Garraf (quines TIC fem servir i de quina manera les aprofitem), com un exemple que es pot comparar amb el que fan altres centres de NL, sense que això signifiqui que siguem cap model de res ni encara menys l’avançada en l’ús d’aquestes tecnologies.

Presentació


* El català fa vendre. Recursos lingüístics i bones pràctiques empresarials, a càrrec de Josep Planas Marcé del CNL de Girona

Resum: Sessió impartida pel CNL de Girona a la Cambra de Comerç Sessió de presentació de recursos lingüístics en línia, marc legal que regula l’ús de la llengua, multilingüisme en l’activitat empresarial, bones pràctiques lingüístiques i serveis del Consorci per a la Normalització Lingüística, en el marc dels Tallers de Comunicació de la Cambra de Comerç de Girona. Està pensada específicament per a empresaris, i partint de situacions lingüístiques reals pretén conscienciar que usar normalment i amb correcció el català suposa un valor afegit en l’activitat de l’empresa, que l’excel·lència lingüística marca d’una manera important la qualitat empresarial. A partir d’aquesta premisa es fa una presentació de recursos que permeten assolir aquesta excel·lència.

Presentació


Tornar a l'inici - PRESENTACIÓ - PROGRAMA - PONÈNCIES - BONES PRÀCTIQUES- RECULL PÒSTERS - SÍNTESI JORNADES - COM ARRIBAR-HI - CONCLUSIONS I VALORACIONS - RECULL FOTOGRÀFIC - RECULL DE NOTÍCIES

 
jornadadin/bones_practiques.txt · Darrera modificació: 24/09/2014 09.24 per Joan Vilarnau
 
Excepte on es digui una altra cosa, el contingut d'aquest wiki està subjecte a la llicència següent: CC Attribution-Share Alike 4.0 International
Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Twitter
  • Netvibes