CNL Ca n'Ametller

SOBRE LA FIGURA DE RAMON LLULL

imatge_llull.jpgUn grup de treball de Ca n’Ametller ha elaborat un díptic per difondre la figura de Ramon Llull a les aules. Al document, hi apareix una breu biografia del personatge i dos fragments de l’obra d’aquest autor: la faula “La llebre i el lleó” del Llibre de les bèsties i una part del capítol L del Llibre d’Evast e Blanquerna. Aquest díptic ha de servir com a suport a la resta d’activitats desenvolupades durant l’Any Llull.

any_llull_diptic_ca_n_ametller.pdf

LLULL EN ELS “DICTAT CATALÀ” DEL 2016

vallirana-_1r_dictat_catala.jpgDe les cinc poblacions de Ca n’Ametller on aquest any s’ha fet l’activitat del Dictat Català, Esparreguera, Martorell, Sant Andreu de la Barca i Vallirana l’han volgut fer coincidir amb l’homenatge a Ramon Llull per tal d’acostar aquest personatge cabdal del pensament i la literatura catalana. Joves alumnes dels instituts, alumnes dels nostres cursos i públic en general van provar sort a l’hora d’encertar l’ortografia dels textos triats a partir d’adaptacions del Llibre d’Evast i Blanquerna, del Llibre de les bèsties i del Llibre de meravelles. En el cas de Martorell, es tractava d’un text de Francesc Pujols sobre Ramon Llull.

Cliqueu aquí per consultar els textos que es van fer servir en els dictats d'Esparreguera, Martorell i Vallirana. Per accedir al text de Sant Andreu de la Barca, cliqueu aquí.

ACTIVITATS AMB ELS ALUMNES

Activitat 1: Projecte Ramon Llull, dins el Programa “Lletra a lletra fem municipi”, impulsat per la Diputació de Barcelona

Nivell elemental i intermedi - SLC d’Abrera

Als nivells elemental i intermedi es van tractar durant el primer semestre de 2016 la biografia de Llull i alguns textos: “El consell del rei” (Llibre de les bèsties) i un fragment del Llibre de la Disputa del clergue Pere i de Ramon el fantàstic. Les competències que es van treballar van ser la CL i l’EO.

En un acte públic de cloenda del projecte, els alumnes del SLC van fer la lectura dramatitzada de les lectures seleccionades.

http://www.cpnl.cat/xarxa/cnlcanametller/noticies.html?ID=16443

Activitat 2: Descobrim Ramon Llull

Nivell Elemental – Molins de Rei

Es tracta d’una aproximació al personatge de Llull i la llengua d’aquella època. La TNL va facilitar als alumnes webs d’interès per poder dur-la a terme.

L’activitat té dues parts: la primera consisteix a buscar informació, de manera breu, per contextualitzar l’autor (vida, personatge, obra). Aquest primer exercici és preparatori.

La segona part consisteix a repartir els títols d’obres entre els alumnes i ells han de dir i d’escriure de què tracta l’obra i cercar-ne un paràgraf. L’objectiu és que puguin trobar el paràgraf en català antic i en català actual per també poder-ne comentar el vessant lingüístic.

En aquesta activitat es treballa l’EO, l’EE i la CL.

Activitat prèvia (EO) + ( EE)

Per situar-te amb Ramon Llull, busca una mica d’informació sobre la seva biografia i bibliografia. Pren-ne alguns apunts.

Exercici (EE) + (EO) + (CL)

Cada alumne cerca informació sobre una obra de Ramon Llull i un paràgraf que en sigui significatiu. La TNL reparteix les obres entre els alumnes.

El català en l’època de Ramon Llull (EO)

El català escrit de Ramon Llull té trets molt diferents del català que escrivim actualment. Comentem-ho.

Activitat 3: Intercanvi d’autors (Ramon Llull i Víctor Català)

Nivell elemental i intermedi - SLC de Sant Andreu de la Barca

Per Sant Jordi es va fer un intercanvi d’autors entre dos grups. Quatre companys de l’elemental van parlar del context històric en què va viure Ramon Llull, de la seva biografia i de la seva obra, i van llegir textos representatius (de Blanquerna i Llibre de les bèsties). Quant a l’intermedi, van fer el mateix amb Víctor Català, de qui es va tractar Solitud. Per dur aquesta tasca, la TNL els va facilitar enllaços i textos d’obres representatives. Després de les intervencions, la resta de companys va fer preguntes i comentaris sobre els autors.

Les competències treballades en aquesta activitat van ser la CO, la CL i l’EO.

http://blogs.cpnl.cat/enganxat/2016/04/29/2770/

 
llull/cnl_ca_n_ametller.txt · Darrera modificació: 17/03/2017 10.13 per Montserrat Guevara
 
Excepte on es digui una altra cosa, el contingut d'aquest wiki està subjecte a la llicència següent: CC Attribution-Share Alike 4.0 International
Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Twitter
  • Netvibes