CNL de l'Alt Penedès i el Garraf

Per commemorar l'Any Llull, durant el curs 2015-16 i el primer quadrimestre del curs 2016-2017 al CNL de l’Alt Penedès i el Garraf s'han fet diverses activitats. Són les següents:

taller_calligrafia.jpg

Llegim i escrivim sobre Llull

2016-11-07_15.38.19.jpgEl CNL de l'Alt Penedès i el Garraf ha elaborat un dossier per conèixer Llull seguint la metodologia de Llegim en parella. Aquesta metodologia ja ha donat bon resultat en altres ocasions per treballar altres autors i fets de la cultura catalana. Hi ha activitats per a cada grau d’aprenentatge, des del nivell bàsic fins a suficiència. És un bon recurs per conèixer la figura i la importància de Ramon Llull alhora que es practica la lectura i l’escriptura de manera cooperativa.

Podeu utilitzar el dossier que hem preparat.

Conferència “Ramon Llull, ment prodigiosa, creativitat desbordant”

Vilanova i la Geltrú inaugura el quadrimestre de cursos i de VxL parlant de Ramon Llull

Ramon Llull va ser el protagonista de la celebració de l'inici del segon quadrimestre de cursos de català 2015-2016 i d'una nova edició del Voluntariat per la llengua (VxL) a Vilanova i la Geltrú, el dimarts 15 de març.

Albert Soler, doctor en filologia catalana per la Universitat de Barcelona i professor de literatura catalana medieval (especialitzat sobretot en Llull) va fer una xerrada sobre aquesta figura cabdal de les lletres catalanes, sota el títol “Ramon Llull, ment prodigiosa, creativitat desboralbertsoler_llull.jpgdant”. L'acte es va fer a la Biblioteca Armand Cardona Torrandell i s'emmarcava dins la commemoració de l'Any Llull que es duu a terme durant el 2015-2016 per recordar el setè centenari de la mort del personatge. Hi van assistir una setantena de persones, entre voluntaris, aprenents, alumnes i usuaris de la biblioteca.

dsc03377.jpgAmb uns dots innegables de comunicador, Albert Soler va fer una explicació molt amena i ben contextualitzada de la vida de Ramon Llull. Els assistents van mostrar el seu entusiasme i van agrair la proximitat amb què el conferenciant va saber transmetre la importància que aquesta figura té per a la llengua catalana.

Arran de la xerrada de l’Albert Soler, els alumnes dels cursos intermedis (I2, I3) que hi van assistir van haver de respondre a les preguntes del qüestionari que teniu a continuació per poder fer una glossa del personatge.

Vegeu-ne algunes fotografies clicant aquest enllaç.

Guió per prendre apunts
 • Qui era Ramon Llull?
 • En quina època va viure?
 • De la seva biografia, què t’ha cridat més l’atenció?
 • Quantes obres va escriure?
 • En quina llengua escrivia principalment?
 • Què va significar que escrivís en català?
 • Quantes llengües parlava?
 • En quines llengües va escriure?
 • Quin era el seu objectiu vital?
 • Penses que és interessant commemorar enguany l’Any Llull? Et sembla justificat?

Llull a les aules

llull_ribes.jpgEl dia 2 de novembre, el Servei de Català de Sant Pere de Ribes va tornar a convidar Albert Soler, qui va tornar a fer la xerrada per a voluntaris i aprenents del VxL, alumnes dels cursos de català per a adults i públic en general. L’acte es va fer a la Biblioteca Manuel de Pedrolo, dins la commemoració de l’Any Llull.

Podeu consultar l'àlbum de fotos aquí.

Els dies previs a l'acte, els alumnes de Ribes es van acostar a aquesta figura a través de la dinàmica Llegim i escrivim en parella.

Taller de cal·ligrafia

lletra_gotica.jpgEl Servei de Català de Vilafranca i l’Alt Penedès ha organitzat un taller de cal·ligrafia per aprendre a escriure com ho feia Ramon Llull al segle XIII. A càrrec d'Eduard Barrobés, llicenciat en Belles Arts i practicant d'aquesta art d'escriure les lletres, el taller anava adreçat a alumnes del cursos de català i voluntaris i aprenents del programa VxL disposats a embrutar-se elsdits de tinta.

El taller permetia iniciar-se en la cal·ligrafia gòtica i entendre, d'una manera pràctica, com es feien els llibres a l'Edat Mitjana.

L'activitat tenia una durada de dues hores. La primera mitja hora està dedicada a parlar de Ramon Llull i de l'escriptura de llibres a l'Edat Mitjana; la segona part va ser el taller pràctic on es va aprendre a fer lletres gòtiques amb plomes i tinta.

Vegeu-ne algunes fotografies aquí.

Trobades de lectura fàcil

Ramon Llull és el protagonista de l’inici de les Trobades de Lectura Fàcil, a la Biblioteca Joan Oliva, de Vilanova i la Geltrú.

tant_de_gust.jpgEl llibreTant de gust de conèixer-lo, senyor Llull, de M. Carme Bernal i Carme Rubio, ha estat la lectura que ha iniciat les sessions de les Trobades de Lectura Fàcil en català, en què hi han participat alumnes dels cursos de català, aprenents del Voluntariat per la llengua i usuaris de la Biblioteca.

lectura_facil_vilanova.jpgLa primera sessió del programa de Trobades de Lectura Fàcil, que organitzen per quart any consecutiu la Biblioteca Joan Oliva i el Servei de Català del Garraf i Vilanova i la Geltrú, s'ha dedicat a conèixer millor qui va ser Llull.

Durant la trobada, el grup de lectors format per onze persones ha fet tertúlia i ha intercanviat opinions sobre el llibre amb què han conegut una mica millor la vida de Ramon Llull i el seu context històric, a partir de la guia que ha elaborat Fanny Guinart, conductora de la sessió. El grup també ha llegit un fragment del Llibre de les bèsties: una història d'animals molt divertida, plena d'intriga i d'acció.

 
llull/cnl_de_l_alt_penedes_i_el_garraf.txt · Darrera modificació: 16/12/2016 12.10 per Eugènia Baqueró
 
Excepte on es digui una altra cosa, el contingut d'aquest wiki està subjecte a la llicència següent: CC Attribution-Share Alike 4.0 International
Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

 • Facebook
 • YouTube
 • Twitter
 • Netvibes