CNL de Sabadell

El CNL de Sabadell difon a les xarxes socials la figura de Ramon Llull a través de les càpsules DILLUNS, LLULL que es publiquen durant 16 dilluns al Facebook del CNL. La primera publicació és del 7 de març:

La càpsula inclou l’etiqueta #anyllull_cpnl , la imatge de la commemoració de l’Any Llull i una breu cronologia de la seva vida i obra. Totes les càpsules enllacen amb el web de l’efemèride, http://www.anyllull.cat/

A continuació us reproduïm el text de les 16 càpsules:

0. Amb motiu del setè centenari de la mort de Ramon Llull enguany es commemora l’Any Llull. Des del CNL de Sabadell encetem avui la publicació de les càpsules DILLUNS, LLULL que ens permetran fer-nos una idea de la dimensió de la seva figura.

1. Ramon Llull (Palma, 1232-1316) va ser un rellevant escriptor, filòsof, místic, teòleg, professor i missioner mallorquí del segle XIII. La seva obra escrita és la més extensa produïda per un sol autor medieval. La redactà en català, occità, llatí i àrab.

2. És considerat el primer autor medieval en fer servir una llengua romànica per transmetre coneixements filosòfics, teològics i místics. L'originalitat del seu pensament i la qualitat de la seva literatura han fet de Llull la figura més destacada de la cultura catalana de tots els temps arreu del món.

3. Actualment és considerat un precedent de l’actual combinatòria informàtica i del diàleg interreligiós, amb una atenció especial en el diàleg amb el món musulmà i el contacte de religions.

4. Ramon Llull neix a Mallorca el 1232, en una família de colons catalans. Durant els primers trenta anys de la seva vida, rep la formació i té l’existència pròpies d’un laic benestant. El 1257 es casa amb Blanca Picany, amb qui té almenys dos fills: Domingo i Magdalena.

5. Cap als trenta anys es “converteix a la penitència”. L’aparició de Jesucrist , segons ell mateix relata, l’indueix a fer un canvi radical de vida, seguint el model de sant Francesc d’Assís. Abandona la seva vida de cortesà i es consagra a servir Déu. Peregrina a Santa Maria de Rocamador i a Sant Jaume de Compostel•la.

6. El 1265 s’entrevista a Barcelona amb el futur sant Ramon de Penyafort, que li aconsella que torni a Mallorca i s’hi formi com a missioner. Allà inicia nou anys de formació filosòfica, teològica i científica; compra un esclau musulmà per aprendre àrab i aspectes de l’Islam.

7. El 1271 comença a escriure els primers textos. La Lògica d'Algatzell, una adaptació de la lògica del filòsof àrab Al-Gazali, primer en llatí i després en octosíl•labs en català, i l’extens Llibre de contemplació, plantejament inaugural del seu pensament, que desenvoluparà en els anys següents; primer el va escriure en àrab i posteriorment el va traduir al català.

8. El 1274 es produeix la Il•luminació de Randa i Llull redacta la primera versió de l’Art abreujada d'atrobar veritat. L’infant Jaume s’interessa per les seves obres i el crida a Montpeller, on fa que un franciscà les analitzi. L’examinador les considera profitoses.

9. El 1283, a Montpeller, redacta una nova versióde l’Art: l’Art demostrativa. El 1287 es trasllada a París, on té contactes amb la universitat; també s’hi entrevista amb el rei Felip IV el Bell. Escriu el Llibre de meravelles; l’obra inclou el Llibre de les bèsties, destinat al rei.

10. Llull va per primera vegada a la cort romana. Quan hi arriba, el papa Honori IV acaba de morir. Veient que els cardenals estan més preocupats per la successió del papa que per la conversió dels infidels, decideix tornar a París.

11. El 1290 simplifica i reformula el seu sistema: escriu l'Ars inventiva veritatis. El 1293, a Gènova, prepara el primer viatge al Nord d'Africa. Té una crisi psicològica abans d’embarcar cap a Tunis, on disputa amb savis musulmans, fins que és expulsat.

12. El 1299 fa una estada a Barcelona i rep permís de Jaume II per predicar a sinagogues i mesquites. Posteriorment viatja a Xipre, on és víctima d’un enverinament i és acollit per Jacques de Molay, gran mestre del Temple.

13. El 1305 torna a Montpeller, on és present a l'entrevista entre el nou papa Climent V i els reis d'Aragó i Mallorca. A Lió, assisteix a la coronació de Climent V. Comença la formulació definitiva del seu sistema, l'Ars generalis ultima.

14. El 1307 fa el segon viatge al Nord d'Àfrica, a Bugia (Algèria). És empresonat durant sis mesos i finalment expulsat. De tornada, naufraga prop de Pisa; en el naufragi, perd béns i llibres i ha de reescriure’n diversos. Acaba l’Ars generalis ultima i en fa una versió abreujada, l’Ars brevis.

15. El 1314 s’embarca de nou cap a Tunis. Dedica obres al soldà i manté correspondència amb Jaume II d'Aragó, a qui demana un franciscà que l'ajudi a traduir els seus escrits al llatí. Mor entre el desembre de 1315 i el març de 1316. Devia tenir uns 84 anys. És enterrat a l’església de Sant Francesc de Palma.

https://www.facebook.com/CNL-de-Sabadell-115548025197500/#!/115548025197500/photos/a.117557424996560.28550.115548025197500/959817484103879/?type=3&theater

 
llull/cnl_de_sabadell.txt · Darrera modificació: 28/07/2016 10.55 per Mariona Mas
 
Excepte on es digui una altra cosa, el contingut d'aquest wiki està subjecte a la llicència següent: CC Attribution-Share Alike 4.0 International
Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Twitter
  • Netvibes