1.2 Activitats destacades

Classe pública de les frases fetes a Esparreguera (CNL Ca n’Ametller)

L'objectiu de la classe pública és mostrar els continguts de les de català a persones que no són alumnes dels cursos, però que podrien millorar el seu coneixement del català si hi assistissin.

Durant la V Setmana de la Llengua Catalana a Esparreguera, el Servei Local de Català (SLC) d'Esparreguera (CNL Ca n'Ametller) i la Regidoria de Política Lingüística van organitzar la Classe pública de les frases fetes, que va reunir més de 140 persones. En aquesta ocasió, amb el lema “Modernitat versus tradició. M'expresso bé en català?”, una tècnica de l'SLC d'Esparreguera va proposar als assistents diverses activitats que van fomentar el treball col·laboratiu entre generacions per mitjà del telèfon mòbil. Com a exemple, en una de les activitats calia buscar frases fetes amb el suport de les aplicacions DIEC2 i Diccionari.cat i el web optimot.gencat.cat, acció que els assistents joves van dominar sense problemes. La generació més gran de catalanoparlants explicaven el significat de les frases i el seu context d’ús.

Per acabar la sessió es va projectar un fragment d'una sèrie televisiva, en el qual, en tan sols quatre minuts, apareixien fins a onze frases fetes.

L'activitat es va difondre a través de les xarxes socials amb les etiquetes #ClassePública i #Esparreguera.

Els alumnes de l'SLC de Sant Boi de Llobregat coneixen l’obra de Maria Carme Roca (CNL Eramprunyà)

El programa Autors a les aules, de la Institució de les Lletres Catalanes, permet que els alumnes lectors entrin en contacte directe amb els escriptors i hi estableixin un diàleg al voltant dels seus llibres i d’altres temes relacionats amb l’ofici d’escriure, el procés de creació i el món editorial. Dins d'aquest programa, l'SLC de Sant Boi de Llobregat (CNL Eramprunyà) va organitzar una trobada amb l'escriptora Maria Carme Roca.

L'activitat va començar amb la projecció de diversos vídeos (presentació de l'autora, lectura de passatges dels llibres, etc.) protagonitzats per l'alumnat del Servei de Català. A continuació, Maria Carme Roca va parlar de les raons que la van portar a escriure, dels seus inicis en el món literari i de les tres novel·les que s’havien treballat a les aules: Intrigues de palau, Nits de celobert i Amb ulls de guácharo. Després de l’exposició de l’autora, els assistents van poder fer-li preguntes sobre la seva trajectòria i els personatges de les seves novel·les.

Amb aquesta activitat l’alumnat posa en pràctica la capacitat de diàleg, es potencia l’interès pel text escrit, es fomenta el sentit crític, s’estimula el gust literari i es pren consciència de la pròpia capacitat d’expressar-se.

Taller «Llegim i sentim» (CNL de Girona)

La col·laboració entre l'Oficina de Català de Palafrugell (CNL de Girona) i el servei educatiu de la Fundació Josep Pla ha permès proposar als alumnes dels cursos de català de Palafrugell el taller «Llegim i sentim» , una activitat que té com a objectiu acostar-se a Josep Pla des d'una nova perspectiva i usant tots els sentits. Aquesta activitat ajuda l’alumnat a apropar-se a la literatura, a fer els primers passos cap a la descripció de l’entorn més proper i cap a la creació literària.

Durant el taller de dues hores conduït per la Fundació Josep Pla, els alumnes de l’Intermedi 1 de Palafrugell van escoltar les explicacions de la guia de l'activitat sobre la figura de Josep Pla. Primerament, es va fer un recorregut per la biografia i l’obra de l’autor i, després, es va reflexionar sobre les sensacions que ens provoca el món que ens envolta: el clima, el menjar, el paisatge…, temes molt presents en els textos d’aquest escriptor.

A través de la lectura de fragments de l’obra de Josep Pla els alumnes van poder descobrir noves geografies, ciutats i racons que l’autor va descriure al llarg dels seus viatges com a periodista. Posteriorment, a l’aula es va dur a terme un treball complementari sobre la figura i l’obra de l’escriptor i periodista gironí.

Intercanvi virtual amb alumnes de català d’arreu del món (CNL de Tarragona)

Alumnes de l'Oficina de Català de Calafell (CNL de Tarragona) i alumnes de català d’universitats d’arreu del món s’han trobat per videoconferència diverses vegades al llarg de l’any. La finalitat d’aquesta activitat ha estat motivar els alumnes en el procés d’aprenentatge de la llengua catalana i conèixer altres cultures.

Durant el 2015 s’han dut a terme tres trobades amb les universitats de Belgrad (Sèrbia), de Columbus (Ohio) i de (Alemanya), respectivament, i es van organitzar seguint experiències similars d’altres universitats de la Xarxa Llull, presentades en una taula rodona en les darreres Jornades Internacionals per a Professors de Català, celebrades a Lleida.

Durant la conversa els participants van parlar dels respectius llocs de procedència, dels estudis que estan fent, de les similituds i diferències de les seves cultures, i de les dificultats i oportunitats d’estudiar català fora de Catalunya. Els alumnes catalans també van voler conèixer els motius pels quals els estudiants serbis, alemanys i americans s’interessen per aprendre català. Aquesta iniciativa ha servit per posar a prova les habilitats lingüístiques dels alumnes d’una manera molt tangible i estimulant.

 
memoria2015/1llengua/activitats.txt · Darrera modificació: 08/07/2016 11.28 per Cristina Aguilera
 
Excepte on es digui una altra cosa, el contingut d'aquest wiki està subjecte a la llicència següent: CC Attribution-Share Alike 4.0 International
Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Twitter
  • Netvibes