2.4 Activitats destacades

Participació en el Programa de Reincorporació al Treball (CNL del Maresme)

El CNL del Maresme ha impartit el curs de català de 45 hores, cinc hores de llengua específica i el curs de 15 hores de coneixement de la societat catalana i el seu marc jurídic. En total, 65 hores lectives, dins de la formació per a cambrer de pisos, organitzat per Salesians Sant Jordi de Mataró, en el Programa de Reincorporació al Treball de la Direcció General per a la Immigració.

En el curs s’ha treballat el vocabulari necessari per a la formació professional esmentada, així com també les estructures bàsiques del català. Durant el curs, dins del mòdul de coneixement de la societat catalana i el seu marc jurídic, els alumnes han fet l’activitat D’Iluro a Gaudí, amb la qual han visitat el Museu de Mataró i la Torre Llauder, on s’han fet conscients dels orígens de la ciutat; la nau Gaudí, on han treballat aspectes del passat industrial de la comarca, i finalment, l’Ajuntament de Mataró, on la visita els ha portat a la sala de plens, lloc on es prenen les decisions que afecten més directament la ciutat on viuen.

El balanç del curs és positiu. Els alumnes, persones d’origen immigrant, principalment en risc d’irregularitat sobrevinguda o reagrupades, no coneixien aquests espais emblemàtics de la ciutat. Visitar-los els ha fet aprofundir en el coneixement de la societat que els envolta i els ha permès practicar les estructures bàsiques de català que havien après durant el curs.

nau_gaudi_1.jpg

Parelles per la convivència a Reus (CNL de l'Àrea de Reus Miquel Ventura)

«Parelles per la convivència» és un programa d'unió social, promogut per l'Ajuntament de Reus i els Veïns d'Horts de Miró, que compta amb la col·laboració del CNL de l’Àrea de Reus Miquel Ventura.

Els objectius de l’activitat són apropar les diferents cultures que conviuen al barri i crear una xarxa social en què es millorin les competències lingüístiques de les persones que viuen en aquesta zona de la ciutat.

El funcionament és molt senzill: parelles formades per un nouvingut al barri i un veí de tota la vida comparteixen la seva cultura, fomenten la convivència i milloren el català. Quant a aquest últim aspecte, els participants reben formació per part del CNL.

La iniciativa ha començat al maig, amb la participació de sis aprenentes i quatre voluntàries del VxL que es troben al barri, i s'engloba dins el projecte «Reus, Ciutat de Convivència», a càrrec de l'Àrea de Benestar Social de l’Ajuntament de Reus. La valoració ha estat molt positiva per a tots els participants i els organismes implicats.

El VxL d’Osona rep el de Rubí amb el suport d’Òmnium Cultural (CNL d'Osona)

Aquesta activitat, organitzada conjuntament pel VxL de dos CNL i les dues seus d’Òmnium Cultural, respon al treball en xarxa que el CPNL promou i que, en aquest cas, tenia per objectiu apropar Catalunya i la seva llengua als nouvinguts de la mà de gent de la ciutat. Per dur-la a terme, una seixantena de participants en el VxL i alumnes de l’SLC de Rubí del CNL de Terrassa i Rubí es van desplaçar cap a Vic, on van ser rebuts per la responsable del VxL (del CNL d’Osona) a la plaça de la Catedral. Una desena de voluntaris i aprenents viguetans els esperaven. Tots plegats van poder gaudir de la visita guiada pels carrers i conjunts monumentals més emblemàtics de la capital d'Osona que els havien preparat des del VxL. A l'hora de dinar, un representant d’Òmnium Osona els va acompanyar a la seva seu, on el president de l’entitat els va donar la benvinguda.

A continuació, van anar a Manlleu, on van gaudir d’una visita guiada (organitzada pel VxL d’Osona) teatralitzada pel Museu Industrial del Ter. Diferents màquines com ara metxeres, contínues, bobinadora, corretges i rodets van servir a la guia i actriu del museu per anar teixint la narració sobre com era la vida quotidiana en una fàbrica tèxtil de principis del segle XX.

Els acompanyava la presidenta d'Òmnium Cultural de Rubí, que a més és una voluntària lingüística de llarga trajectòria. Aquesta és la tercera edició del programa “Sortim” que organitza l’entitat.

El VxL de l'Hospitalet parla amb estudiants de la Universitat de Rennes (CNL de l'Hospitalet)

Amb l’objectiu de compartir diferents realitats a l’entorn de l’aprenentatge i la pràctica del català, dues voluntàries del VxL del CNL de l'Hospitalet van conversar per videoconferència amb cinc estudiants de català de la Universitat de Rennes. Durant els tres quarts d'hora de conversa van descobrir algunes curiositats de la ciutat francesa i de la Bretanya en general. Les voluntàries del VxL de l'Hospitalet van explicar-los en què consisteix el VxL, a més de fer cinc cèntims sobre com és la seva ciutat.

Aquesta experiència s’havia fet en anys anteriors al CNL de Tarragona, amb alumnes d’Oxford (Gran Bretanya) que hi havien assistit a les classes del lectorat de català i aprenents del VxL. A l’OC de Calafell, hi ha un projecte d’intercanvi amb estudiants de català del tot el món. Fins ara, s’han fet trobades virtuals entre alumnes de la Universitat de Santiago de Xile i voluntaris i aprenents (en què es van comentar les raons per les quals s’estudia català a una i l’altra banda de l’oceà); dues parelles lingüístiques van contactar amb alumnes de la Universitat la Sapienza de Roma (que havien introduït el català en els seus estudis per treballar a Catalunya en un futur); també amb la Universitat Sorbonne Nouvelle Paris III; amb la Universitat de Heidelberg, en què els participants alemanys van parlar sobre les dificultats d’estudiar català en el seu país; la Universitat de Belgrad (Sèrbia) i la de Columbus (Ohio, EUA).

 
memoria2015/2lengcohesio/activitats.txt · Darrera modificació: 31/05/2016 11.46 per Cristina Aguilera
 
Excepte on es digui una altra cosa, el contingut d'aquest wiki està subjecte a la llicència següent: CC Attribution-Share Alike 4.0 International
Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Twitter
  • Netvibes