4.4 Activitats destacades

Xerrada sobre eines de comunicació: com fer la presentació del teu negoci en públic (CNL de Terrassa i Rubí)

Amb l’objectiu de donar a conèixer les eines i els serveis que el Consorci posa a l’abast de les empreses i les persones emprenedores, el CNL de Terrassa i Rubí va presentar la xerrada «Com fer la presentació del teu negoci en públic» en el Cicle de xerrades de la Xarxa Emprenedora Terrassa, una associació sense ànim de lucre formada per un grup de persones amb empenta i inquietuds empresarials que té com a objectiu impulsar l’emprenedoria a Terrassa.

La xerrada constava de dues parts. En la primera es van presentar les eines i els serveis del CPNL per a les empreses, amb la finalitat de promoure l’ús del català en els negocis. La segona part es va dedicar al llenguatge comercial i es van fer diverses recomanacions que poden ajudar els empresaris a millorar la comunicació amb la clientela.

Condis impulsa el català a través del CPNL (CNL de Sabadell)

Al voltant de 120 treballadors dels deu supermercats que l'empresa Condis té a Sabadell, Santa Perpètua de Mogoda, Polinyà i Barberà del Vallès han participat al programa «Al vostre servei», del CPNL. L'objectiu és garantir que els clients d’aquests establiments puguin exercir el dret d'utilitzar el català en els seus actes de compra, tal com recull el marc legal vigent.

El personal de Condis ha assistit a unes sessions per atendre el públic en català, que ha impartit el CNL de Sabadell, a les seus de Santa Perpètua de Mogoda i Sabadell, per incrementar les habilitats comunicatives dels treballadors en l'atenció al client, posant l'èmfasi en el respecte de la tria de llengua de la clientela i l'ús preferent del català.

Després d'aquestes sessions, tots els treballadors amb disponibilitat de parlar català, han portat durant un mes una xapa amb l'eslògan Pot parlar-me en català, per animar els clients a utilitzar aquesta llengua quan van a comprar als establiments de Condis.

«Uaaaaaaau… iuhu, pataplaf! Còmic en català» (CNL de Barcelona)

Aquesta campanya és una iniciativa del CNL de Barcelona que té com a propòsit donar a conèixer i fer visibles els còmics que s'editen en català, per tal de fomentar-ne la lectura i el consum. A més, pretén contribuir a l'augment de l'oferta, incentivant la creació i l'edició de còmics en català.

El CNL de Barcelona compta amb la col·laboració d'establiments comercials adherits a la campanya, editorials, organitzacions i professionals vinculats al món del còmic. Entre ells, hi ha el padrí de la campanya, Lluís Juste de Nin, dibuixant, il·lustrador i ninotaire. Tots conformen una xarxa de persones i entitats compromeses en la tasca de difondre els títols, les col·leccions i les editorials que hi ha en aquest moment al mercat.

La imatge de la campanya ha estat elaborada a partir de l'organització d'un concurs realitzat a diverses escoles de disseny i il·lustració de Barcelona, que ha guanyat Nerea Cirilo, de l'escola Taure.

En el marc de la campanya s’han dut a terme diverses activitats: l’exposició itinerant «Vinyetes: història del còmic en català», diverses xerrades i taules rodones, la participació al 33è Saló del Còmic de Barcelona i la creació d’un cercador de còmics en català, que inclou més de 700 entrades.

«A l'abril cada paraula val per mil» un joc de frases fetes (CNL de Badalona i Sant Adrià)

El CNL de Badalona i Sant Adrià ha organitzat la segona edició del concurs «A l'abril cada paraula val per mil», amb l’objectiu de difondre frases fetes i refranys en català.

Per dur a terme el joc lingüístic s'ha comptat amb la col·laboració de diversos agents socioeconòmics de les dues poblacions, com ara el Mercat de la Salut, la Federació d'Associacions de Venedors dels Mercats Municipals de Badalona, l'empresa Fundació IPSS i la biblioteca Font de la Mina.

Al llarg de tres setmanes, del 23 d'abril al 14 de maig, els concursants havien de completar les cinc frases fetes o refranys de la butlleta i el nom de la parada on les havien trobat. Les frases fetes completes estaven en uns cartells exposats en llocs ben visibles dels aparadors de les botigues del barri de la Mina i a les parades del Mercat de la Salut.

En quina llengua hem de parlar amb els clients? (CNL de l’Alt Penedès i el Garraf)

En el marc dels tallers del Club Emprendre, organitzats per l’Institut Municipal d’Educació i Treball (IMET) de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, s'ha fet un curs de tres jornades sobre «Idees pràctiques per portar la teva empresa». En aquest curs hi va haver un espai per reflexionar sobre la llengua amb què cal atendre els clients, activitat que va ser conduïda per una tècnica del Servei Comarcal del Garraf i de Vilanova i la Geltrú (CNL de l'Alt Penedès i el Garraf).

L’objectiu del curs era dotar els assistents d’un coneixement inicial per tenir en compte tots els aspectes relacionats amb la posada en marxa d’una iniciativa empresarial, com ara el pla d’empresa, el pla comercial, les inversions i el finançament, la fiscalitat o els ajuts, entre altres.

Un dels aspectes que han format part del programa del curs ha estat la legislació lingüística que afecta les empreses; les recomanacions que poden ajudar els assistents a tenir una relació millor amb els clients, i el suport que els ofereix el Consorci per a la Normalització Lingüística per posar-les en pràctica. Aquests punts han estat l’eix central de la sessió «En quina llengua hem de parlar amb els clients?» i s'han presentat els diversos recursos lingüístics que hi ha la xarxa per comunicar-se en català.

L’empresa Science4you promou el joc en català (CNL Roses)

El Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) ha impulsat, per tercer any consecutiu, la campanya «I tu, jugues en català?». Al llarg del 2015 el CPNL ha posat un èmfasi especial a arribar a acords de col·laboració amb fabricants de jocs i joguines. Una de les empreses que s’han adherit a la campanya mitjançant un conveni ha estat Science4you, la distribuïdora de la qual té la seu a Sant Joan Despí. Aquesta empresa multinacional es dedica al desenvolupament, distribució i comercialització de jocs educatius amb l’objectiu de divulgar la ciència a través de l’entreteniment i la diversió.

Gràcies al conveni signat amb el CNL Roses, s’han llançat al mercat set dels seus jocs en català amb el corresponent llibret educatiu. La intenció de l’empresa és anar incrementant progressivament el nombre de jocs en català. Aquests set jocs estan adreçats a infants de més de 8 anys i permeten fer experiments de química, formar cristalls, elaborar sabons i perfums, i altres activitats.

 
memoria2015/4promocio/activitats.txt · Darrera modificació: 30/05/2016 15.13 per Cristina Aguilera
 
Excepte on es digui una altra cosa, el contingut d'aquest wiki està subjecte a la llicència següent: CC Attribution-Share Alike 4.0 International
Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Twitter
  • Netvibes