4.3 Promoció del consum en català

El 2015 el català ha crescut com a llengua de consum de llibres, cinema i teatre. Això no obstant, encara hi ha molts àmbits on el català té una presència molt reduïda o és invisible per a molts ciutadans. El CPNL treballa per promoure la presència de la llengua catalana en els productes i béns de consum.

Jocs en català

11 empreses donen suport a la campanya «I tu, jugues en català?»

El Consorci ha impulsat, per tercer any consecutiu, la campanya «I tu, jugues en català?». Aquesta campanya es planteja diversos objectius: d’una banda, entre la ciutadania, donar a conèixer l’oferta de jocs i joguines en català i fomentar-ne l’ús; de l’altra, entre les empreses, col·laborar-hi perquè incorporin progressivament el català en els productes que treuen al mercat, i, finalment, entre els comerços, visitar-los perquè facin visible l’oferta de jocs i joguines que tinguin en català.

Per donar resposta a cadascun dels objectius s’han impulsat diverses accions. La novetat principal per difondre l’oferta de jocs i joguines ha estat l’aplicació per a dispositius mòbils «Jocs en català», per a la plataforma Android. L’app és accessible des del 9 de desembre i en el moment de tancar aquesta memòria havia tingut entre 100 i 500 descàrregues. Les dues funcionalitats bàsiques que incorpora són el cercador de jocs i joguines en català del CPNL i la geolocalització, a través de Google Maps, dels establiments que donen suport a la campanya.

Aquestes dues funcionalitats, a més d’altres opcions, també estan disponibles al web de jocs del CPNL, que enguany ha renovat el disseny i contingut. També és important remarcar la feina feta amb el catàleg de jocs, amb més de 600 referències actualitzades.

Una altra novetat d’aquest 2015 és que el CPNL ha signat onze acords de col·laboració amb fabricants de jocs i joguines. Aquests acords han permès, d’una banda, ampliar el nombre d’empreses que s’adhereixen a la campanya i, de l’altra, la cessió d’exemplars dels jocs que editen en català perquè el CPNL els difongui a través de les mostres i tallers que ha organitzat arreu de Catalunya.

Pel que fa a les activitats dutes a terme en el marc de la campanya, se n’han fet més de 250. S'han organitzat, entre altres, tallers oberts a tota la població per fer demostracions puntuals d'algun dels jocs cedits pels fabricants adherits a la campanya, i també sessions del «Club del joc» (CNL de Barcelona). Altres exemples d'activitats han estat els concursos (enllaç pàgina web), que els centres han organitzat amb el joc com a protagonista: el concurs sobre fraseologia relacionada amb el món del joc (Servei Local de Català de Mollet); el concurs promogut a través de Twitter (CNL de Tarragona), en què s'havia d'encertar el nom d'una joguina il·lustrada amb una fotografia, o el concurs fotogràfic a Instagram relacionat amb el fet de jugar en català (CNL de Girona). També s'han organitzat xerrades i exposicions i s'ha participat en 31 fires i parcs de Nadal, com ara els festivals del joc DAU (Barcelona), Barbamec (Barberà del Vallès) o Campi qui Jugui (Manresa).

Amb els establiments s’ha fet una feina de continuïtat durant tot l’any. «I tu, jugues en català?» és una campanya ben acceptada entre els comerços, tal com demostra que 440 hi donen suport. Els comerços adherits situen en un lloc visible de la botiga una capsa vermella amb elements identificatius de la campanya envoltada de jocs i joguines en català.

Els acords signats amb Abacus i la Federació d’Ateneus de Catalunya han permès ampliar els espais de demostració de jocs als CNL.

La campanya s’ha completat amb la distribució de 195.700 cartes als reis, que els centres de normalització lingüística han repartit a escoles, centres cívics, biblioteques, etc.

Cinema en català

La participació del CPNL en la difusió i promoció del cinema en català en tot l’àmbit territorial, consisteix en l’organització de cicles de cinema en català. Dels cicles de cinema del CPNL, destaquem els que s’han organitzat arreu del territori en el marc de les actuacions locals programades i els cicles organitzats en el marc del CINC, que promou la DGPL.

32 cicles de cinema i 24.038 espectadors

Cicles de cinema del CPNL al territori

8 cicles de cinema del CPNL, amb un total de 4.769 persones

Infografia

 • Cicle de Cinema/film/cinéma 2014-2015, CNL de Sabadell, 1.166 espectadors.
 • XVII Cicle de cinema infantil de Sant Feliu de Llobregat (octubre de 2014 – maig de 2015), CNL Roses, 780 espectadors.
 • XVIII Cicle de cinema infantil en català de Castelldefels (novembre de 2014 – maig de 2015), CNL Eramprunyà, 293 espectadors.
 • Cinema en català, i més a prop! (febrer–maig de 2015), CNL de Tarragona, 245 espectadors.
 • Minicicle de cinema Alguerès a Tarragona «Cinema de l'Alguer, la ciutat catalanoparlant de Sardenya» (maig de 2015), CNL de Tarragona, 85 espectadors.
 • Cinema en català, i més a prop! (setembre de 2015 – juny de 2016), CNL de Tarragona, 108 espectadors.
 • XVIII Cicle de cinema infantil de Sant Feliu de Llobregat (octubre de 2015 – maig de 2016), CNL Roses, 531 espectadors.
 • Cicle Cinema/film/cinéma 2015 – 2016, CNL de Sabadell, 1.422 espectadors.
 • XIX Cicle de cinema infantil en català de Castelldefels 2015–2016, CNL Eramprunyà, 139 espectadors.

Cicles CINC

Des de l’any 2001, la Direcció General de Política Lingüística impulsa el cicle de cinema infantil en català (CINC) per formar nous espectadors i potenciar l’hàbit de consumir pel·lícules en català. El Consorci col·labora amb la DGPL en la coorganització i difusió d’aquest cicle.

24 cicles CINC, amb un total de 19.269 espectadors

Infografia coorganització del CINC

 • CINC Figueres (octubre 2014–febrer 2015), CNL de Girona, 414 espectadors
 • CINC Cerdanyola (febrer–març de 2015), SLC de Cerdanyola, 320 espectadors
 • CINC Reus (gener–març de 2015), CNL de l'Àrea de Reus Miquel Ventura, 1.561 espectadors
 • CINC Sant Andreu de la Barca (gener–març de 2015), CNL Ca n'Ametller, 174 espectadors
 • CINC Badalona (febrer–març de 2015), CNL de Badalona i Sant Adrià, 1.152 espectadors
 • CINC Olot (febrer–març de 2015), CNL de Girona, 2.210 espectadors
 • CINC Rubí (gener–juny de 2015), SLC de Rubí, (sense dades)
 • CINC Ripoll (gener–març de 2015), CNL de Girona, 543 espectadors
 • CINC La Bisbal d’Empordà (març–maig de 2015), CNL de Girona, 565 espectadors
 • CINC Blanes (febrer–març de 2015), CNL de Girona, 383 espectadors
 • CINC Girona (febrer–març de 2015), CNL de Girona, 2.117 espectadors
 • CINC Platja d’Aro (febrer–març de 2015), CNL de Girona, 781 espectadors
 • CINC Barberà del Vallès (octubre–novembre de 2015), CNL Vallès Occidental 3, 410 espectadors
 • CINC Cerdanyola del Vallès (octubre–novembre de 2015), CNL Vallès Occidental 3, 537 espectadors
 • CINC Platja d’Aro (octubre–novembre de 2015), CNL de Girona, 744 espectadors
 • CINC l’Hospitalet (octubre–desembre de 2015), CNL de l’Hospitalet, 809 espectadors
 • CINC Figueres (octubre–novembre de 2015), CNL de Girona, 319 espectadors
 • CINC Badalona (octubre–novembre de 2015), CNL de Badalona i Sant Adrià, 1.502 espectadors
 • CINC Blanes (octubre–novembre de 2015), CNL de Girona, 309 espectadors
 • CINC Girona (octubre–novembre de 2015), CNL de Girona, 1.470 espectadors
 • CINC Ripoll (octubre–novembre de 2015), CNL de Girona, 714 espectadors
 • CINC Olot (octubre–novembre de 2015), CNL de Girona, 1.730 espectadors
 • CINC Sant Andreu de la Barca (octubre–desembre de 2015), CNL Ca n’Ametller, 323 espectadors
 • CINC Rubí (octubre de 2015 – gener de 2016), CNL de Terrassa i Rubí, 182 espectadors el 2015

A més a més, el CPNL ha fet difusió de les projeccions dels CINC a onze poblacions: Tremp, Granollers, Sant Celoni, Tarragona, Vila-seca, el Vendrell, Montblanc, Roquetes, Falset, la Seu d’Urgell i Lleida.

Altres actuacions

A banda d’organitzar cicles de cinema, els CNL també donen suport al cinema en català conjuntament amb diverses institucions i entitats del territori. Aquest treball en xarxa i la diversitat d’actuacions que s’organitzen són essencials per arribar al màxim nombre de ciutadans i a diverses tipologies de públic.

 • Cinefòrum, CNL de l’Hospitalet, 76 espectadors. Organitzat per la Xarxa d'Intercanvi de Coneixements (XIC) i el CNL de l'Hospitalet.
 • Cinefòrum, CNL de Barcelona, 307 espectadors. Organitzat pel CNL de Barcelona. Projecció de diverses produccions i tertúlia posterior amb el director de la pel·lícula.
 • Projecció del documental «Històries de vida», CNL de Sabadell, 36 espectadors - Projecció del documental «Vestida de Negre», amb motiu del Dia Internacional de la Dona, CNL del Vallès Oriental, 17 espectadors
 • Cineclub Xiscnèfils, CNL Vallès Occidental 3, 85 espectadors - Cinema per la Convivència, CNL de l’Hospitalet, 74 espectadors
 • Conferència i documental sobre l'Alguer, CNL de Tarragona, 50 espectadors - Col·loqui sobre la pel·lícula Capa Negra, CNL Ca n’Ametller, 85 espectadors

Difusió del cinema en català

Els CNL també han dut a terme altres actuacions de difusió del cinema en català:

 • Mòstra de Cinèma Occitan 2015, CPNL. La Mòstra ofereix una visió panoràmica de la llengua i la cultura occitanes a través de creacions audiovisuals i contribueix a bastir una xarxa d’exhibició pública, a Catalunya i a Occitània, amb la col·laboració d’institucions, entitats culturals i empreses catalanes i occitanes. Organitzada per la Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura amb la col·laboració del CPNL.
 • IX edició dels Premis Llanterna Digital, CNL de Lleida. Els Premis Llanterna Digital volen contribuir al foment de l’ús del català i de l’occità a través de curtmetratges que promoguin una reflexió sobre les llengües. Aquests premis són una iniciativa de la Coordinadora de Serveis Lingüístics de Lleida, de la qual formen part la Direcció General de Política Lingüística, del Consorci per a la Normalització Lingüística – CNL de Lleida, els serveis territorials de Salut, Justícia i Ensenyament, l'Institut de Llengües de la Universitat de Lleida, l’Escola Oficial d’Idiomes de Lleida i el Servei Lingüístic de Comissions Obreres.
 • Visites de l’alumnat del CPNL i dels participants en el VxL a la Filmoteca de Catalunya i assistència a diverses projeccions de pel·lícules en català com a activitat complementària de l’aula i del programa VxL.
 
memoria2015/4promocio/consum.txt · Darrera modificació: 07/07/2016 08.58 per Cristina Aguilera
 
Excepte on es digui una altra cosa, el contingut d'aquest wiki està subjecte a la llicència següent: CC Attribution-Share Alike 4.0 International
Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

 • Facebook
 • YouTube
 • Twitter
 • Netvibes