5.5 Jornades i fires

Cada cop més, el CPNL participa activament a les jornades de treball promogudes per altres organismes i també n’organitza de pròpies per compatir la seva experiència amb altres professionals del sector.

La presència a les fires multisectorials organitzades arreu del territori permet al CPNL donar-se a conèixer i oferir els seus serveis als professionals de sectors d’activitat molt diversos i a la població en general.

Jornades

L'organització i participació en jornades relacionades amb l'àmbit de treball del CPNL és una bona oportunitat per compartir el coneixement i intercanviar experiències entre els CNL i els seus treballadors i amb altres organismes dedicats al foment de la llengua catalana en diversos àmbits.

Jornades organitzades pel CPNL

IV Jornada Aprendre llengües al segle XXI

El Consorci per a la Normalització Lingüística ha organitzat, els dies 25 i 26 de juny, al Centre d'Estudis Jurídics i Formació Especialitzada, a Barcelona, la IV Jornada Aprendre Llengües al Segle XXI. Prop de 140 tècnics del Consorci han compartit experiències i han reflexionat durant dos dies sobre l'ensenyament de la gramàtica i sobre la ludificació a l'aula, els dos eixos temàtics de la Jornada.

Com a novetat d'enguany, i prèviament a la Jornada, s'han organitzat dos seminaris; el primer, El tractament de la gramàtica a les aules del CPNL i el segon, Ludificació, creativitat i innovació a les aules del CPNL. Dues especialistes en la matèria han col·laborat als seminaris: Anna Camps, membre del Grup de Recerca sobre l'Ensenyament i Aprenentatge de Llengües de la Universitat Autònoma de Barcelona, en el de gramàtica, i Imma Marin, fundadora de l'empresa Marinva i experta en jocs i educació en temps de lleure, en el de ludificació. Tots dos seminaris han comptat amb la participació de tècnics de diversos centres de normalització lingüística i s'hi ha reflexionat sobre els dos eixos de la Jornada. Com a resultat dels seminaris, s'han elaborat unes propostes pràctiques per poder aplicar a les aules, que s'han recollit en dos documents que es poden consultar al wiki de la Jornada (http://breu.cpnl.cat/9).

Altres jornades

El CPNL ha compartit el seu coneixement en l'àmbit de l'ensenyament, de l'acolliment lingüístic i de l'ús del català i ha participat com a expert en diverses jornades.

I Jornada Joves i Llengua d'Esparreguera (CNL Ca n'Ametller)

Jornada tècnica adreçada a tècnics i a membres d'entitats juvenils, amb l'objectiu principal de debatre sobre la normalització lingüística del jovent. Diversos tècnics del Consorci hi han presentat cinc projectes, considerats bones pràctiques, per fer dinamització lingüística als joves des de l'àmbit municipal:

 • Marc Piera, responsable de l'SLC d'Esparreguera (CNL Ca n'Ametller) ha presentat el Catàleg d'activitats per a joves.
 • Rosa Monforte, responsable de l'SLC de Sant Andreu de la Barca (CNL Ca n'Ametller) ha presentat el projecte Coneguem-nos.
 • Lurdes Borrell, coordinadora d'ensenyament, i Maite Bonora, responsable del programa Voluntariat per la llengua, del CNL Maresme, han presentat el Concurs de microrelats per Twitter.
 • Maria Gassiot, coordinadora adjunta de dinamització i assessorament, i Marta Jarque, coordinadora de dinamització i assessorament, del CNL Barcelona, han presentat la campanya Uaaaaaaau… iuhu, pataplaf! Còmic en català.
 • Ester Santaló, responsable de l'SC d'Olot (CNL Girona), i Anna Prat, tècnica de Joventut del Consell Comarcal de la Garrotxa, hi han presentat XatCat.Olot. 75 assistents.

Matinal formativa i d'intercanvi d'experiències d'aprenentatge de català per a nouvinguts (CNL Montserrat)

Adreçada a professorat, voluntariat i tècnics diversos que treballen en l'àmbit de la formació lingüística adreçada la població immigrada. El CNL Montserrat ha participat en l'organització d'aquesta matinal. 41 assistents.

Jornada Català Km 0. L'ús públic del català nord-occidental (CNL de Lleida)

Paquita Sanvicén i Sílvia Romero han participat en un microdebat sobre educació en aquesta jornada organitzada per cercar el punt d'equilibri entre la llengua comuna i el dialecte propi en els registres estàndard. 20 assistents.

IV Debat al centre «Ensenyament de català als adults: mirades de futur» (CNL de Barcelona)

Gairebé 150 professors del Consorci per a la Normalització Lingüística han assistit, el 27 de novembre, al IV Debat al centre, organitzat pel CNL de Barcelona.

I Jornada-taller sobre l'ensenyament de la pronunciació. Eines, recursos, estratègies i experiències en l'ensenyament del català

Durant la jornada, organitzada pel Departament de Filologia Catalana de la Universitat de Barcelona, s'ha reflexionat sobre la necessitat de reforçar l'ensenyament de la pronunciació en tots els nivells educatius i en el món professional, s'hi han compartit experiències i s'hi han donat a conèixer les eines i els recursos de què disposen els educadors, logopedes i professionals dels mitjans de comunicació per treballar la pronúncia del català. Carme Bové, responsable d'Ensenyament del CPNL, ha intervingut a la taula rodona «Panorama de l'ensenyament del català a Catalunya i a l'estranger. Recursos, eines i experiències».

Fires

La presència a les fires del territori és una bona oportunitat per acostar l'activitat i els serveis del CPNL a la ciutadania.

Fires sectorials

Algunes de les fires sectorials que s'han organitzat durant el 2015 a tot Catalunya han acollit diversos espais i estands dels CNL.

Difusió dels serveis del CPNL:

Difusió de les campanyes del CPNL:

El CNL de Barcelona ha aportat l'exposició «Vinyetes: història del còmic en català» i s'hi ha difós la campanya «Uaaaaaaau… iuhu, pataplaf! Còmic en català».

 • Jordiada (CNL de Cornellà de Llobregat)

La parada d'aquest any ha estat protagonitzada pel joc i la joguina en català, dins de la campanya «I tu, jugues en català?». La novetat ha estat l'espai de joc que s'ha ofert al públic que ha visitat l'estand.

L'Oficina de Català de la Llagosta ha difós la campanya Català i comerç. Ja estàs al dia? entre els comerços participants i els serveis que se'ls ofereix per adaptar-se a la normativa vigent sobre els drets lingüístics dels ciutadans.

El CNL de Barcelona ha escollit el XXI Saló del Manga per donar a conèixer el nou Cercador de còmics en català i presentar el catàleg de l'exposició «Vinyetes: història del còmic en català».

Fires de jocs en català

Les fires de jocs i joguines en català, així com els festivals d'infància o els parcs de Nadal que s'organitzen a tot Catalunya, són una bona oportunitat per difondre la campanya «I tu, jugues en català?» i donar a conèixer el CPNL a la població. Alguns exemples són:

 • Barbamec, festival de jocs per a infants i joves. 2,3 i 5 de gener de 2015 (Barberà del Vallès). Els nens i nenes, a més d'emportar-se'n la carta als Reis i el calendari 2015 del Consorci, han pogut fer un mòbil amb dibuixos i paraules en català relacionats amb el Nadal.
 • Tast de jocs. 21 i 22 de març de 2015 (Manresa). En aquest espai, el CNL Montserrat ha difós la campanya «I tu, jugues en català?» per mitjà dels fulls publicitaris i de les caixes vermelles que exhibeixen el lema de la campanya.
 • Terregada de jocs. Del 8 al 13 de juny de 2015 (Terrassa). La plaça del Vapor Ventalló ha acollit la jornada central de la Terregada de jocs que ha servit com a punt final a la Setmana del Joc en Català de Terrassa, organitzada pel CNL de Terrassa i Rubí. A l'objectiu de la trobada, fer conèixer al públic l'oferta de jocs en català que hi ha actualment al mercat, s'hi ha afegit l'oportunitat de passar unes bones estones jugant.
 • 12a Festa pel joc i la joguina en català. 21 de novembre de 2015 (Barcelona). Organitzada per la Plataforma per la Llengua i amb l'objectiu de reivindicar el dret de grans i petits a poder jugar en la nostra llengua. Com ja és habitual en cada edició de la Festa, el CNL de Barcelona també hi ha estat, donant suport al joc i a la lectura en català amb la campanya «I tu, jugues en català?» i l'exposició «Vinyetes: història del còmic en català».

 • DAU Barcelona, 4t festival del joc. 12 i 13 de desembre de 2015 (Barcelona). La quarta edició de Dau Barcelona s'ha celebrat a tres espais de Barcelona. El CNL de Barcelona hi ha participat per quart any consecutiu amb la campanya «I tu, jugues en català?».
 
memoria2015/5projeccio/jornades.txt · Darrera modificació: 07/07/2016 09.01 per Cristina Aguilera
 
Excepte on es digui una altra cosa, el contingut d'aquest wiki està subjecte a la llicència següent: CC Attribution-Share Alike 4.0 International
Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

 • Facebook
 • YouTube
 • Twitter
 • Netvibes