Carta de presentació

El Consorci per a la Normalització Lingüística ha complert el 2015 amb la missió de contribuir a consolidar el català a Catalunya, com a element principal que la vertebra i cohesiona com a societat, per la voluntat que el Govern comparteix amb ajuntaments, consells comarcals i diputacions. Ha treballat intensament, per mitjà dels 22 centres de normalització que el conformen, per fer més present el català en l’esfera pública i perquè en creixi el coneixement de la llengua de la població adulta, que afavoreix la igualtat d’oportunitats, la integració de persones nouvingudes i el progrés personal i laboral. Dels 70.946 alumnes inscrits als 3.292 cursos, un 64,7% són nats a l'estranger, majoritàriament en cursos d’inicial i bàsic; un 16,8% a la resta de l'Estat espanyol; i un 18,5%, a Catalunya. Mantenim a l’alça la demanda de cursos en línia, amb 4.343 inscrits i la formació específica. Remarquem els 11.169 certificats expedits, garantia efectiva del progrés de l’alumnat.

Complementàriament a la formació, creem condicions favorables a l’ús del català. El Voluntariat per la llengua es manté com a programa eficaç per millorar la capacitat oral de qui aprèn català. Per això, l’adaptem a nous col·lectius: persones amb confessions religioses diferents, persones amb discapacitat mental lleu, interns en centres penitenciaris, i entorns laborals, culturals, esportius o de salut. També el programa Llengua, cultura i cohesió, amb gairebé cinc mil activitats i 219.543 participants, un 51,8% superior al 2014, promou el consum cultural com a estratègia de foment de la llengua: lectura, teatre, exposicions, conferències, etc. Sant Jordi ha estat protagonista de 230 actes públics, amb lectures, recitals, concursos, intercanvis de llibres, rutes literàries, que se sumen a nombroses activitats relacionades amb l'Any Muntaner, Manuel de Pedrolo, Guillem d’Efak o Ovidi Montllor. Afavorim el consum de continguts en català amb la campanya I tu, jugues en català?, amb 400 establiments adherits, o els 32 cicles de cinema en català, que han rebut 24.038 espectadors.

El sector socioeconòmic, motor per a l’extensió del català, és considerat clau en les actuacions del Consorci. En el marc del programa Català i empresa. Ja estàs al dia?, hem fet més d’un centenar de cursos a empreses, al Servei Ocupació de Catalunya i a organitzacions sindicals i empresarials. Hem ofert 1.125 h de formació a comerços i empreses, d’acord amb les oficines de promoció econòmica locals de l’àmbit de la Diputació de Barcelona, gràcies al conveni subscrit amb el Departament de Cultura per fomentar la qualitat i la difusió de la llengua. Remarquem el programa Al vostre servei, que ha permès millorar la disponibilitat lingüística de persones que atenen el públic en supermercats per garantir el dret dels clients a usar el català, i també el nou butlletí digital mensual Llengua i empresa, pensat per al teixit econòmic. Amb l’Administració local, el CPNL hi ha cooperat estretament per consolidar l’autonomia lingüística del personal amb formació, la participació en 620 processos de selecció de personal i més de 3.000 proves corregides i amb la revisió de textos.

El Consorci ha dut a terme la seva activitat d’extensió del coneixement i l’ús del català entre la població adulta amb serveis específics d'ensenyament i assessorament lingüístic a persones, empreses públiques i privades, hospitals, organitzacions empresarials, cambres de comerç, col·legis professionals, gremis, associacions de comerciants, entitats esportives i de lleure, culturals, socials, veïnals, etc.

Convençuts que la feina feta amb suport d’entitats, establiments i empreses d'àmbitlocal i comarcal ha estat positiva per als ciutadans i per a la llengua, ens emplacem a continuar cercant noves estratègies i ofertes renovades de cursos i serveis per incorporar nous parlants de català i ajudar a perfeccionar-ne un ús de qualitat entre tota la població.

Ester Franquesa
Presidenta

 
memoria2015/presentacio.txt · Darrera modificació: 22/04/2016 11.09 per Joan Vilarnau
 
Excepte on es digui una altra cosa, el contingut d'aquest wiki està subjecte a la llicència següent: CC Attribution-Share Alike 4.0 International
Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Twitter
  • Netvibes