L'article d'opinió

Us han encarregat que escriviu un article d'opinió per a la revista “Parets al dia”. El tema de l'article és lliure. L'extensió de l'article ha de ser d'unes 200 paraules.

L'objectiu d'aquesta activitat és obtenir un text argumentatiu que sortirà publicat en els números de maig, juny, juliol i setembre de 2011 a la revista paretana “Parets al dia”.

Encara que el període de lliurament per a l'avaluació hagi conclòs, continueu treballant en els textos fins que surtin publicats.

Els fragments en negreta són millorables. Esbrineu què els passa i proposeu-ne una millora. Poden ser qüestions d'ortografia, però també de coherència, de cohesió… Tambén podeu marcar fragments o paraules que penseu que no són correctes i que es poden millorar, però sempre n'heu de donar una justificació.

VOLEM CONVIURE AMB LES CENTRALS NUCLEARS?

Autores: Mapi Terrero, Vanesa Cordon, Nati Fernandez, Cristina Camanforte, Soledad Rojas

Actualment, com a conseqüència de l'accident tan devastador que ha tingut lloc a la central nuclear de Fukushima, al Japó, s'ha reobert el debat de l'existència de les centrals nuclears.

D'una banda, l'energia nuclear és important en la generació d'energia elèctrica a tot el món. El subministrament elèctric és essencial per al funcionament de la nostra societat i, tot i que aquesta energia es pot aconseguir mitjançant altres fonts,les centrals nuclears en generen una gran quantitat.

D'altra banda, l'encariment de l'urani, les despeses milionàries en la gestió dels residus i les astronòmiques assegurances d'accidents són les principals causes econòmiques en detriment de la implantació de les centrals nuclears. Hem de ser conscients que aquestes despeses les paguem en gran part a les nostres factures d'electricitat.

Un altre punt negatiu que podem esmentar són les fuites, altament tòxiques per a la població i que tenen uns efectes devastadors per a la salut. Per tant, s'hauria de controlar la construcció de noves centrals per no produir una massificació.

Finalment,cal pensar quin sentit té tancar les nostres centrals, perquè sabem que la radioactivitat no entén de fronteres. Tenint en compte que aquestes circumstàncies afecten a tothom, els països haurien de posar-se d'acord i treballar seriosament sobre la utilització de les energies alternatives.

Les autores treballant en la redacció de l'article:

LA INSERCIÓ LABORAL

Autors: Juan Emilio Muñoz, Carmen Pinto, Mercè Ruiz, Catalina Restrepo, Sofia Sánchez

La inserció laboral cada vegada és més complicada perquè el nombre d'aturats està pujant d'una manera considerable i també perquè han disminuït les places per poder treballar, a causa del tancament de moltes empreses i de la reducció de personal d'altres.

En primer lloc, el problema és que les empreses s'estan aprofitant de l'oferta tan gran que hi ha de persones que necessiten accedir a una feina, per augmentar els requisits per aconseguir un treball de menor categoria.

En segon lloc, la desesperació de moltes persones està provocant que fins i tot gent molt qualificada s'hagi de treure formació dels seus currículums per poder així optar, encara que sigui, a llocs de treball inferiors.

En tercer lloc, davant d'aquesta problemàtica, els ajuntaments han posat en marxa diferents iniciatives, com són els plans d'ocupació que permeten que les persones que estan a l'atur puguin treballar durant sis mesos i també com són els cursets de formació subvencionats pels propis ajuntaments.

Per tant, és molt important aprofitar tots els mitjans que tinguem al nostre abast i esgotar totes les possibilitats per trobar feina.


Els autors treballant en la redacció de l'article:

LA INFLUÈNCIA DEL FUTBOL EN LA SOCIETAT

Autores: Encarni Garcia, Dolors Ramos, Dana Dumitru, Gemma Garcia, Trini Muñoz, Montse Baranera

D'un temps ençà, la visió del futbol com a esport ha canviat. No només es tracta d'un joc, hi ha més factors que intervenen.

Els clubs, amb els seus jugadors multimilionaris, busquen un reconeixement que els doni prestigi per poder pujar esglaons i així poder augmentar el seu estatus i benefici econòmic.

En primer lloc, el factor clau del futbol és que mou milers i milers de milions d'euros cada any, per la qual cosa és considera més que un esport, és un estil de vida.

En segon lloc, cal destacar als futbolistes com a icones de la moda per a la gent. És tant el poder mediàtic que desencadenen que podríem dir que el futbol i la moda estan estretament units. Cada vegada és més comú veure a la televisió o pel carrer publicitat a on els protagonistes són els futbolistes, han arribat a convertir-se en un matrimoni de conveniència.

En tercer lloc, podem dir que massa gent es pren aquest esport amb un fanatisme exagerat, on s'arriba fins i tot a la violència, cosa que fa que s'organitzen baralles entre els seus seguidors, no fa falta arribar a aquests extrems per ser un bon seguidor, davant de tot hem de ser persones i no deixar-nos portar pels instints més primaris.

Per concloure, dir que, el futbol és el reflex de la nostra societat. L'individu es projecta en el futbolista i diposita en ell les seves esperances de victòria, les seves ànsies de triomf, però també l'agressivitat i les pròpies frustracions.


Les autores treballant en la redacció de l'article:

VIURE EN UN POBLE

Autores: Carme Farrés, Sandra Sierra, Ana Domínguez, Isabel Salvador


Cada cop, més i més persones es plantegen anar a viure als pobles, o bé, passar-hi llargues estades com ara vacances i caps de setmana. Aquesta situació es deu principalment al ritme de vida tan angoixant que es viu a les ciutats i que genera entre altres patologies, estrès i ansietat.

És aleshores quan sentim la necessitat de respirar aire pur i busquem la tranquil•litat dels pobles i dels seus entorns, que ens fan sentir en contacte amb la natura.

En primer lloc, les persones que viuen als pobles no tenen tanta dependència dels mòbils ni dels rellotges, viuen més tranquils. Comparant la vida dels pobles amb la de les grans ciutats, veiem que tenen espais verds, poc soroll i poc trànsit. Tots aquests factors contribueixen a tenir una qualitat de vida més bona i més sana.

També hi ha granges, horts i camps, que ens fan gaudir dels productes recollits directament pel pagés.

Un dels altres avantatges és que tothom es coneix. Tothom es saluda i saben si algú està malalt o fins i tot, si tenen celebracions importants, es feliciten. Les nits d'estiu són fantàstiques: els nens corren pels carrers amunt i avall amb les seves bicicletes. Els més adolescents passegen sota els estels i els més grans treuen les seves cadires al carrer mentre fan petar la xerrada.

Així doncs, quan estem allà i veiem els estels a la fresca ja gaudim de tot aquest entorn privilegiat. I sentim que la vida al camp és una meravella, que tan sols és a l'abast d'uns quants, que poden deixar el rellotge oblidat i regir-se pel rei sol.


Les autores treballant en la redacció de l'article:

 
parets/suficiencia_3.txt · Darrera modificació: 30/05/2013 08.01 per Joan Vilarnau
 
Excepte on es digui una altra cosa, el contingut d'aquest wiki està subjecte a la llicència següent: CC Attribution-Share Alike 4.0 International
Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Twitter
  • Netvibes