Ponències sobre la ludificació a l'aula. IV Jornada Aprendre Llengües al Segle XXI

Imma Marín. LudificACCIÓ, el poder del joc en l'educació i en l'aprenentatge

Abstract

El joc actua com un estimulant de la superació personal a partir de l'experimentació de l'èxit, que és la base de la pròpia confiança i autoestima. Jugar “en” i “amb” l'aprenentatge suposa l’acceptació del repte d’aprendre des de la curiositat i l'afany de superació. Pur plaer i satisfacció que permet sostenir l’esforç.

Podríem dir que el joc està en el cor de l’aprenentatge, tal com afirma la neurociència. La relació entre aprenentatge i emoció queda palesa en el desenvolupament de les diferents intel·ligències, ja que el joc és provocador d’emocions, amb el poder de convertir simples activitats amb experiències significatives.

Actualment ens trobem en una societat on les fronteres entre oci i i treball s'han diluït: l'eclosió d'internet i de les tecnologies permeten nous paradigmes. Parlem d'una realitat on el joc, l'activitat lúdica, connecta perfectament amb les noves necessitats i valors. En aquest marc, el joc i les activitats lúdiques es converteixen en models lúdic – pedagògics de ludificació, poderoses eines d’innovació per a l'aprenentatge i el desenvolupament de l’alumnat.

És cert que la ludificació no es quelcom nou, tot i així, suposa una nova perspectiva que pot arribar a ser molt més global i transformadora. Per això al parlar de ludificació no ens podem quedar atrapats NOMÉS en components de joc com són els punts, el progrés o el reconeixement per incentivar la motivació, perquè perdríem l’essència del joc i bona part de la seva capacitat transformadora. Aquesta mirada oberta és el que fa de la ludificació quelcom realment potent en l’aprenentatge.


Biodata:

Imma Marín és experta en jocs, joguines, infància, noves tecnologies i educació en temps de lleure . Aquesta passió la va portar a fundar l’empresa Marinva ara fa 20 anys, que té com a missió ajudar a institucions i empreses a assolir els seus objectius mitjançant el desenvolupament d'estratègies, serveis i productes de comunicació, formació i participació basats en el joc i la gamificació. També presideix l’Associació Internacional pel Dret dels Infants a Jugar a Espanya (IPA Espanya ) i és sòcia fundadora d’ATZAR, l’associació de Ludoteques i Ludotecaris /es de Catalunya ). És assessora pedagògica de la Fundación Crecer Jugando, membre del Observatori del Joc Infantil a Espanya i membre de la junta directiva del Kid’s Cluster . Ha publicat diversos llibres al voltant del joc, el més recent junt amb l'Esther Hierro, el llibre GAMIFICACIÓN, el poder del juego en la gestión empresarial y en la conexión con los clientes.

Web: Imma Marín
Twitter: @immamarinVídeo


Joan-Tomàs Pujolà. Del joc a la gamificació: els aspectes lúdics en l’ensenyament de llengües

Abstract

El joc ha estat sempre present en l’ensenyament de llengües des de diversos enfocaments didàctics (Wright et al, 1979), des dels més estructuralistes fins als comunicatius. Els elements lúdics ens ajuden en el desenvolupament de la interacció, la cooperació, i la implicació pro-activa dels nostres estudiants; en definitiva, és un catalitzador per augmentar la motivació dels alumnes en les activitats a l’aula de llengües. En els darrers anys s’ha despertat l’interès per un nou plantejament per millorar l’efectivitat en el treball en entorns no lúdics, incloent-hi l’educació, anomenat gamificació (Kapp, 2012). Aquest plantejament intenta influir en les persones amb la finalitat de potenciar la motivació i estimular l’activitat en la que estan immerses. Ja no es tracta de introduir jocs a l’aula, ni de dotar de continguts didàctics els jocs ja existents (Herrera, 2015); ara és el moment d’experimentar amb dinàmiques, mecàniques i components lúdics per crear experiències d’aprenentatge gamificades. En aquesta ponència ens endinsarem en els conceptes que hi ha al darrere d’aquest plantejament per entendre què és la gamificació, en què i quan ens pot ajudar a nivell educatiu i com pot potenciar els processos d’ensenyament-aprenentatge de llengües. Referències: Wright, A. Betterridge, D. & Buckby, M. (1979) Games for Language Learning. Cambridge: CUP. Kapp, K (2012). The Gamification of Learning and Instruction: Game-based Methods and Strategies for Training and Education. EUA: Pfeiffer. Herrera, F: (2015) ¿Didactizar el juego o gamificar el aprendizaje?. A blog.difusion.com. Accés: http://blog.difusion.com/juego-gamificacion/


Biodata:

Joan-Tomàs Pujolà Font, doctor en Lingüística Aplicada per la Universityof Edinburgh, Escòcia, és professordel Departamentde Didàcticade la Llenguai la Literatura de la Facultatd’Educació de la Universitatde Barcelona i coordinador del Màster Interuniversitarien Formacióde Professors d'Espanyolcom a Llengua Estrangera( Universitatde Barcelona i Universitat Pompeu Fabra). A més, és investigador principal del grupde recercaSGR 1003 anomenat realTIC( Recercaen Ensenyamenti Aprenentatgede Llengüesamb
Tecnologies de la Informació i la Comunicació) i el coordinador del grup d'innovació docent DIDAL (Dinàmiques d'Innovació Docent per a l'Aprenentatge de Llengües).

Web: Joan-Tomàs Pujolà
Twitter: @JoanTomas


Vídeo


Jordi Ferreiro. La performance, una eina per ludificar l'aula

Abstract

Jordi Ferreiro ens convida a comprovar de manera pràctica, l’ús del cos i de la performance com a eina de coneixement i les possibilitats de l’ús del joc en l’espai educatiu. Aquesta sessió estarà centrada en tècniques i estratègies per convertir les nostres sessions lectives en sessions de producció cultural, fent ús de les eines del context artíctic o del context lúdic. A partir de la performance, la lufificació i l’acció col·lectiva la classe es transforma en un grup de treball i acció cultural.


Biodata:

Jordi Ferreiro és Artista i Educador. La seva obra és una investigació on s’hibriden ambdues disciplines al voltant del joc i les pedagogies performatives per construir espais de coneixement des de l’eufòria i la sorpresa. Utilitza formats tradicionalment entesos com educatius per transformar-los en projectes híbrids com visites guiades performatives, audioguies interactives, conferències i jocs de rol.

Actualment és coordinador de l’Oficina d’Educació del Centre d’Art Fabra i Coats i artista resident en el departamento educatiu del MACBA.

Web: Jordi Ferreiro
Twitter: @JordiFerreiroVídeo


 
4jornadaens/ludificacio.txt · Darrera modificació: 22/09/2015 07.24 per Gemma Segura
 
Excepte on es digui una altra cosa, el contingut d'aquest wiki està subjecte a la llicència següent: CC Attribution-Share Alike 4.0 International
Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Twitter
  • Netvibes