Posar en valor la llengua i la cultura

El programa Llengua, cultura i cohesió pretén cohesionar la comunitat de ciutadans que conviu a Catalunya i fomentar la participació en actes culturals. Donant a conèixer elsescriptors catalans, promovent-ne la lectura, recorrent el patrimoni cultural i artístic català, el Consorci per a la Normalització Lingüística facilita el coneixement de la cultura catalana i el reconeixement en la cultura catalana. Alhora, genera sentiments de pertinença i vincles entrepersones de procedències diverses. Vincular aprenentatge i ús de la llengua amb la cultura és una bona manera d’establir ponts entre la població nouvinguda i l’autòctona. Així, doncs, el Consorci per a la Normalització Lingüística posa a l’abast dels ciutadans esdeveniments sobre lesarts, el cinema, el teatre, la música i la cultura popular; els apropa els escriptors de la cultura pròpia i d’altres cultures traduïdes al català, i els facilita la participació en les activitats de la societat en què viuen.

Les diverses activitats que es duen a terme amb els alumnes dels cursos i amb les parelles de Voluntariat per la llengua (VxL) tenen per objectiu:

Fomentar la lectura en català. Els clubs de lectura, la col·laboració amb els actes que organitza l’àmplia xarxa de biblioteques amb què compta el país, les activitats relacionades amb l’escriptor o els escriptors de l’any o amb la diada de Sant Jordi, són alguns exemples que, a
més de potenciar la lectura en català, creen llaços afectius.

Difondre les estrenes de la cartellera en català, facilitar-ne el coneixement, i participar en l’organització de cicles de cinema, especialment de cinema infantil.

Fer xarxa amb altres entitats i institucions i organitzar conjuntament activitats de foment de l’ús del català.

Donar a conèixer el patrimoni cultural de les localitats, mitjançant sortides i col·laboracions amb els organismes que promouen activitats patrimonials.

El prestigi d’una llengua ve determinat per diferents factors: la difusió de la cultura que s’expressa en aquesta llengua, com s’ha indicat ara, però també el nivell de qualitat i de correcció lingüística amb què el conjunt de la societat la utilitza. Així doncs, és també tasca del CPNL difondre els recursos lingüístics necessaris perquè els ciutadans, les organitzacions i les empreses siguin capaços de comunicar-se correctament en català.

eix2-1.jpg

 
carta.txt · Darrera modificació: 01/10/2015 08.42 per Joan Vilarnau
 
Excepte on es digui una altra cosa, el contingut d'aquest wiki està subjecte a la llicència següent: CC Attribution-Share Alike 4.0 International
Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Twitter
  • Netvibes