NOTA DE PREMSA

CPNL - Divendres, 1 de juliol de 2016 - Barcelona

Jornades

La comunicació eficaç, eix de la Jornada del CPNL per a la Millora Professional: Recursos, Eines i Habilitats

www.cpnl.cat_media_upload_gif_thumb_e_martax_editora_148_69_1.jpg

Descarrega la imatge original

Més de 200 tècnics del Consorci assisteixen a la Jornada per millorar les seves habilitats comunicatives en l'àmbit professional

El Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) va organitzar, el 30 de juny, al Centre d'Estudis Jurídics i Formació Especialitzada a Barcelona, la Jornada per a la Millora Professional: Recursos, Eines i Habilitats. La Comunicació Eficaç en el marc del Pla de formació del personal del Consorci 2016. La Jornada del CPNL tenia com a objectiu aportar eines i recursos per millorar les habilitats comunicatives del personal del Consorci en la seva tasca diària.

La subdirectora general de Política Lingüística i vicepresidenta del CPNL, Marta Xirinachs, va inaugurar la Jornada afirmant que la formació es important per aturar-nos, reflexionar sobre el que fem, aprendre dels altres i intercanviar coneixements. Per la vicepresidenta del CPNL: “cal tenir la ment oberta per millorar en la nostra feina. Sempre es pot millorar”. També va destacar que enguany el Pla de formació del CPNL ha fet un incís especial en l'àmbit de la comunicació personal amb l'organització de diversos cursos i xerrades sobre aquest tema a Barcelona.

A continuació, Teresa Baró, llicenciada en filologia catalana per la UB i experta en comunicació personal, va explicar com és d'important en aquest terreny el llenguatge no verbal. A l'àmbit laboral, hem de combinar la seducció personal amb la competència professional. Baró va afirmar que quan ens comuniquem hem d'observar i adaptar la comunicació al nostre interlocutor i que les persones seductores s'adapten a cada tipus de persona, de mica en mica canvien l'actitud de l'interlocutor i lideren la comunicació. Teresa Baró va finalitzar la seva intervenció mostrant, amb exemples pràctics, com comunica el nostre cos i donant indicacions de com interpretar el llenguatge no verbal del nostre interlocutor.

Després de la pausa, es van fer dues conferències sobre eines pràctiques de suport a la comunicació oral: la primera a càrrec de Carles Caño, enginyer superior informàtic per la UAB i formador en dinamització de presentacions, i la segona a càrrec de Mar Camacho, professora del Departament de Pedagogia de la Facultat de Ciències de l'Educació i Psicologia de la Universitat Rovira i Virgili.

Carles Caño va exposar les característiques d'una bona presentació de dispositives: una diapositiva una idea, incloure imatges rellevants i de qualitat, utilitzar poc text, lletra gran, etc. També va presentar altres recursos i eines per millorar les presentacions i convertir-les en un bon suport visual que acompanyi el discurs del formador.

Mar Camacho va destacar la importància de les noves tecnologies en l'àmbit de l'ensenyament i de com els formadors les han de conèixer i incorporar-les en el procés d'aprenentatge dels seus alumnes. El telèfon mòbil, per exemple, es pot utilitzar per crear històries molt potents (storytelling) que es poden compartir i treballar a l'aula.

A continuació, Carles Capdevila, periodista i director-fundador del diari ARA, va fer una xerrada orientada a la comunicació personal, a l'aprenentatge diari i a la formació. Durant la seva intervenció Capdevila va afirmar que “comunicar bé és convèncer i la comunicació és eficaç quan l'interlocutor t'ha entès i actua en conseqüència”. Amb relació al paper dels mestres en la societat actual, Capdevila va destacar que els professors han de comunicar bé, han de transmetre la il·lusió i les ganes d'aprendre als seus alumnes i també han d'estimar-los, més que l'assignatura que imparteixen: “el que s'ha acabat és la classe magistral no magistral”. Finalment va recomanar tenir la ment oberta, per canviar i millorar i per adaptar-nos a aquest moment de confusió, canvi i caos en què vivim.

Finalment, Alba Conesa, directora de Formació i Foment del CPNL, va cloure la Jornada fent un resum de les idees clau que havien sortit, va agrair l'assistència al públic i va recordar que els continguts i les presentacions dels conferenciants es publicaran properament al wiki de la Jornada.

 
memformacio/nota_de_premsa.txt · Darrera modificació: 16/09/2016 11.41 per Gemma Segura
 
Excepte on es digui una altra cosa, el contingut d'aquest wiki està subjecte a la llicència següent: CC Attribution-Share Alike 4.0 International
Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Twitter
  • Netvibes