El text instructiu

En general, parlem de text instructiu per referir-nos a ordres, recomanacions o instruccions per dur a terme una acció. Per exemple, les receptes de cuina o les indicacions per trobar una adreça són casos típics de text instructiu.

Des del punt de vista formal, els textos instructius tenen unes característiques força definides que els distingeixen clarament d'altres tipologies textuals; les frases solen ser curtes i concises i fins i tot es poden presentar en forma d'esquema. Tampoc no hi ha informació sobrera, per la qual cosa no hi sol haver exemplificacions.

Cal tenir molt en compte que és important que la informació hi aparegui ben ordenada per tal que el text acompleixi amb èxit la seva funció i és per això que és especialment important fer servir marcadors textuals.

La informació, doncs, es pot presentar de dues maneres: en forma d'esquema -numerat o classificat amb lletres segons l'ordre- o bé redactat.

Depenent del grau de dificultat i del destinatari, a diferència d'altres tipologies textuals, les instruccions poden anar acompanyades amb dibuixos o esquemes que les il•lustrin.

Des del punt de vista lingüístic, en aquests textos cal fer servir formes verbals molt determinades: l'imperatiu per a les ordres i el present de subjuntiu precedit de l'adverbi de negació per a les ordres negatives així com també les perífrasis verbals d'obligació.

Exemple enregistrat de text instructiu en català nord-occidental.

Reflexions:

1. La informació està ben ordenada?

2. Hi apareixen marcadors textuals?

3. Quin grau de formalitat té?

4. En què s'assembla i en què es diferencia de les característiques definidies del text?

5. Se'n podria modificar algun aspecte?

6. Altres exemples d'instruccions.

Tasques

S2 Grup 1: Instruccions per resistir psicològicament un curs de català del nivell S2

INSTRUCCIONS PER RESISTIR PSICOLÒGICAMENT UN CURS DE CATALÀ DE NIVELL S2.

Enhorabona! Heu arribat al nivell S2, per tant, a partir d'ara, haureu d'esforçar-vos més. Demanaran més de vosaltres, per això a continuació us donem una sèrie d´instruccions per resistir-ho psicològicament.

En primer lloc, penseu que és pel vostre bé. A més de la satisfacció personal d´adquirir el títol, més coneixements i arribar a parlar català correctament, és un pas necessari per arribar al nivell S3. Com és un curs presencial, tindreu l´oportunitat de resoldre els vostres dubtes amb el professor, i la possibilitat de que conegueu gent nova amb la qual també podreu fer activitats. Són pocs dies a la setmana, aprofiteu per desconnectar dels problemes i crear un bon ambient a l'aula. A més,sereu un bon exemple per la vostra família i el vostre entorn.

Per tant, si teniu en compte totes aquestes instruccions, podreu resistir sense cap problema aquest curs de català i aconseguir l'objectiu que us heu proposat.

S2 Grup 2. Instruccions per apreciar molt la sogra

MANUAL PER “APRECIAR” MOLT A LA SOGRA

És diumenge, nou del matí. Sona el telèfon i escolteu la veu de la vostra sogra, així que, com si és tractés d'un manual per aconseguir apreciar molt a la sogra, passeu a l'acció.

En primer lloc, agafeu una cadira i un caramel de paciència, poseu-vos còmodes i no aniria malament l'ajuda d'uns taps per les orelles.

Si després d'un llarg i exhaustiu interrogatori amb preguntes sobre com està el seu fill/a, què fan els nens, què fareu per dinar o si sortireu o us quedareu a casa, ella s'adona que no hi ha respostes, atacarà amb l'habitual conversa sobre malalties. Una vegada heu entrat en aquest terreny, és necessari que tingueu a mà un manual de medicina general, així si sorgeix qualsevol dubte, podeu respondre amb agilitat i certesa, donant per finalitzada la conversa, alhora que quedeu com uns autèntics erudits de la medicina.

Si en comptes de la trucada us visita de sobte, heu d'estar preparats amb un gran somriure i una gran dosi de resignació.

Tot seguit, segur que quan els nens comencin a barallar-se sense cap motiu aparent i intenteu posar pau, ella es ficarà al mig i farà una dissertació basada en les seves pròpies idees sobre educació. En aquest moment intenteu escoltar-la, inspirats per sentiments positius d'amor i comprensió i li heu d'explicar que, encara que resultin molt útils les seves aportacions al respecte, vosaltres teniu establertes unes normes que els nens han de complir.

Per finalitzar cal recordar-vos que heu de tenir molt present que és la mare de la vostra parella i que, encara que no la heu escollit, es mereix tot el vostre respecte. D'això depèn l'èxit d'aquest manual.

S2 Grup 3. Instruccions per sobreviure durant les festes de Nadal

Arribem aquests dies tan esperats però a l'hora tant intensos i fatigosos. Cal que comencem a treure els guarniments i a pensar com organitzarem aquestes festes Nadalenques.

Primerament, cal organitzar un calendari on anotarem els nostres compromisos familiars i socials més importants: dinars, sopars, visites als amics, família, festes del nens … Un cop hem distribuït aquests dies, és necessari buscar una mainadera pels més petits.

Per estar serens i sense nervis cal ser una mica organitzats i cal confeccionar una bona llista del menús i dels ingredients que necessitem per elaborar les receptes d'aquests dies: escudella de Nadal, pollastre farcit, canalons… i esperar que sigui del gust de tothom.

Tampoc hem d'oblidar els regals; cal fer una llista dels més importants. Hem de procurar trobar el temps per poder fer les compres amb prou calma per comparar preus, que no és cosa fàcil!

I, no oblideu la missa del Gall que serà el preludi d'un gran àpat.Penseu per endavant on heu d'anar aquests any, si a casa els sogres o a casa dels pares: sobretot no entreu en discussions!

Per finalitzar cal recordar: UN BON NADAL ÉS COSA DE TOTS, DISFRUTEM-LO!

S2 Grup 4. Instruccions per acceptar amb alegria els pírcings, els tatuatges i el xicot okupa de la teva filla de 15 anys

INSTRUCCIONS PER ACCEPTAR AMB ALEGRIA ELS PÍRCINGS, ELS TATUATGES I EL XICOT OKUPA DE LA TEVA FILLA

D´entrada, rebeu al xicot de la vostra filla amb naturalitat, eviteu qualsevol gest que reveli la impressió que us hagi pogut causar, i no el prejutgeu.

A continuació, convideu-lo a passar i a seure, feu-lo sentir còmode. Tot seguit, inicieu una conversa distesa, feu servir un to de veu serè i modulat.

Durant la conversa, parleu de les seves aficions i desvieu amb certa habilitat el vostre interès cap els seus pírcings i tatuatges, indagueu si són o no un caprici passatger. Alhora, intenteu saber del seu entorn familiar i cercle d´amistats.

De moment, no li doneu consells ni li feu saber la vostra opinió.

D´una banda, penseu que els joves segueixen els passos de la moda, i per aquest motiu no són millors ni pitjors persones, i d´altra banda, cal que respecteu el seu estil encara que sigui diferent al vostre.

Per tant, heu de ser pacients i tolerants, aposteu per una convivència cordial. No avanceu esdeveniments, i deixeu que us demostri com és , dia a dia.

.

El text predictiu

El text predictiu anuncia un esdeveniment que ha de succeir i que es preveu per endavant. La finalitat del text ve determinada pel tipus de predicció, ja que no és el mateix una previsió astrològica que una de meteorològica o que un programa electoral. La característica comuna, però, és que tots aquests textos parlen del futur.

En un text predictiu hi predominen els verbs en futur simple i compost i també el condicional, per als esdeveniments més incerts. També hi poden aparèixer verbs en present, per expressar el futur immediat. I finalment, per a les hipòtesis de futur, és a dir, quan és possible que no es produeixi el que s'afirma, es fa servir el present i l'imperfet de subjuntiu.

També són freqüents les perífrasis verbals: la de probabilitat, la de posterioritat i els adverbis i les locucions adverbials de probabilitat.

Quant a la tipologia oracional, hi solen abundar les oracions subordinades adverbials condicionals, concessives, temporals i causals.

Fixa't en el text predictiu oral següent:

S2 Grup 1

Mercè, Nati, Isabel, Encarna

TEMA: LA CRISI ECONÒMICA

La vida va començar a canviar per la majoria de la població de cop i volta, moltes empreses i negocis van acomiadar treballadors, va ser l'inici dels famosos ERO (expedient regulació d'ocupació).

L'any 2007 va ser quan el govern va fer oficial a tots els mitjans de comunicació l'estat de crisi.

Els bancs van passar d'una situació d'oferir préstecs sense límits a no concedir gaire bé cap.

El “totxo” va caure en picat, és a dir, el sector de la construcció ha estat el més afectat i el detonant de la crisi d'altres sectors.

A conseqüència d'aquesta situació el govern ha elaborat una llei de reforma laboral que afecta als treballadors, principalment en els acomiadaments que seran més barats, a més a més s'està parlant d'enrederir l'edat de jubilació, passant dels 65 als 67 anys, proposta molt discutida per part dels sindicats i altres partits polítics, es preveuen moltes mobilitzacions.

La previsió de sortir d'aquesta recessió econòmica encara trigarà, ja que el 2011 serà un any difícil, la situació no millorarà, sembla ser que l'economia començarà a activar-se a l'any 2012, la remuntada serà lenta i el poder adquisitiu ja no tornarà a ser com abans.

Confiem en les polítiques de l'estat per sortir el més aviat possible d'aquesta situació d'angoixa i que el nombre d'aturats disminueixi considerablement.

S2 Grup 2

Trini, Susana, Carme P., Gemma

TEMA: CREUER PEL MEDITERRANI

BARCELONA-ALMERIA-MALTA-NÀPOLS-CANNES-BARCELONA.

DIA 1:(22:00 H) Embarcarem a Barcelona i començarem el nostre viatge pel Mediterrani realitzant la primera aturada a Almeria, on algunes de les seves platges són molt visitades a l'estiu, com ho és el conegut Cabo de Gata. A més , en el nostre temps a Andalusia tindrem temps per arribar fins a Granada i visitar l'Alhambra, a més dels seus carrers que mostren tota la cultura àrab.

DIA 2:(23:00 H) D'Almeria ascendirem fins a Malta, fins a la seva capital, La Valetta, on podrem gaudir de bon clima, una oferta turística interessant i una cultura molt mediterrània. La ciutat fortificada us deixarà una molt bona sensació.

DIA 3:(24:00 H) El següent port serà el de Nàpols, ja a terres italianes. Parlem d'una ciutat amb molta riquesa cultural, amb el volcà Vesuve i una gastronomia apassionant. Us recomanem una visita al Museo Arqueològic. Encara tindrem dues visites més, la primera a Roma. Podreu visitar llocs com el Coliseum, la Fontana de Trevi o la Piazza Venecia, i arribar fins a la Plaça de Sant Pere al Vaticà.

DIA 4 :(12:00) Estem acabant el nostre recorregut, ens apropem a la tornada i abans passem per Cannes. La localitat francesa, molt famosa pel seu festival de cinema i pel pas de molts artistes destacats.

DIA 5 :(08:00) Posarem la directa i tornarem a Barcelona, l'inici i final del nostre trajecte. Arribarem a les 12:00.

S2 Grup 3

Juan E., José Luís, Carme F., Cristina

Tema: “VIATGE A LA LLUNA”

El viatge a la Lluna té la sortida prevista pel dia 1 d'Agost de 2011 a les 06:00 hores des de l'Estació Aeroespacial de Reus. S'haurà de presentar 1 hora abans per assistir al curs sobre Riscos Espacials, obligatori per a tots els passatgers.

Es preveu l'arribada a la província Llunar “Mar del Silenci” a les 11:00 hores. Durant el trajecte serà obsequiat amb un còctel tot i contemplant vistes úniques de la Terra i la seva atmosfera. Serà testimoni de les restes de l'antiga estació espacial, actualment en estat ruïnós.

En arribar, el nostre contacte de “COSMIC TRAVELS”, el traslladarà en microbús al complexe recreatiu “LA PETJADA”, un hotel amb atmosfera privada i tota mena de luxes i serveis.

L'endemà, el representant de l'agència l'informarà de totes les activitats que oferim als nostres clients, entre elles la visita al famós monument a Amstrong on veurà la seva petjada i on podrà tocar la seva bandera, o la gran excursió nocturna a la Cara Oculta, plena de sorpreses.

La tornada serà el dia 08 d'Agost 2011 a les 06:00 hores. Durant el viatge podrà gaudir de la gravetat zero.

Esperem que el viatge sigui del seu gust!

“COSMIC TRAVELS” “Viatges espacials per a tothom”

S2 Grup 4

Sandra, Sole, Judith, Mapi

Tema: VIATGE A GRÈCIA

Grècia, rica en importància cultural i història, ofereix un clima fantàstic i una població alegre com a valor afegit al viatger. A més d'Atenes i moltes altres ciutats, no hauríem de perdre'ns les seves idíl•liques illes, amb els seus bells pobles i platges, així que probablement aquest país serà el nostre destí per les properes vacances d'estiu. Segurament, la durada d'aquest viatge serà de set dies.

Sortirem de l'aeroport de Barcelona el dia 5 d'agost a les 16,00 hores i l'hora d'arribada a Atenes serà a les 17,30 hores.

Si no arribem molt cansats, podríem anar a sopar a una taverna típica grega amb espectacle, situada al districte de Plaka. Intentarem anar a dormir aviat per poder descansar. Al matí següent, hauríem de fer la visita obligada a l'Acròpolis, on està situat el Partenó que és un temple consagrat a la deessa Atena i després visitarem l'Erecteión, el famós petit temple amb columnes en forma de dona. Tanmateix no es podrem resistir i anirem als museus que hi ha a aquest reciente, ja que contribueixen a ensenyar-nos els orígens de la civilització moderna.

El tercer dia, si no plogués, anirem passejant i visitant las esglésies cristianes ortodoxes. Potser prendrem un cafè frape o una copa en una de les curioses cafeteries i per finalitzar el dia, probablement gaudirem de l'espectacle i de les vistes que il•luminen l'Acròpolis de nit.

Al dia següent agafarem el ferry cap a l’illa de Mykonos. La durada serà aproximadament de quatre hores. Arribarem cap a les 3 del migdia i probablement menjarem qualsevol cosa al vaixell. Si molt convé i fa bon dia passarem la tarda a la platja, per relaxar-nos.

El cinquè dia ho passarem visitant la ciutat. En primer lloc visitarem el barri de Castro, situat a la zona alta de l’illa, on trobarem un castell construït pels venecians, del qual casi no queden restes. A la part baixa trobarem l’anomenada petita Venècia, una zona molt pintoresca amb bars on probablement prendrem una copa.

L'endemà anirem a visitar l’illa de Santorini. Potser, com que arribarem cap a la tarda, anirem a veure la posta de sol del poble de Oia i després aprofitarem per sopar al port d’Armeri en una de les típiques tavernes de pescadors.

Al setè i últim dia, si tot va bé, acabaríem la nostra ruta fent una escalada al volcà. Per finalitzar, descansarem a les aigües termals i aprofitarem per fer un bany.

Cap a la les vuit de la tarda tenim previst arribar a Atenes per agafar l’avió de tornada a Barcelona i aquí acabarà la nostra experiència.

http://www.youtube.com/watch?v=NUGG00vlSOw&feature=related

doc1fotosgrecia.docx

http://www.youtube.com/watch?v=2lDKydIsc5I&feature=more_related

http://www.youtube.com/watch?v=u-wW69wor-s&feature=channel

http://www.youtube.com/watch?v=HgbixYVEHug&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=dENO5Ms0T0Q

S2 Grup 5

Dana, Vanesa, Montse, Sofia

TEMA: “CREUER PEL MEDITERRANI”

Aquest estiu farem un creuer pel Mediterrani que tindrà una durada de 8 dies i visitarem els següents llocs: MALTA, SICILIA, ROMA, FLORENCIA I MARSELLA

PRIMER DIA: Ens presentarem al port de Barcelona quatre hores abans de la sortida que serà a les 14h. Facturarem les maletes i pujarem al vaixell. Ens reunirem al punt d'informació a on ens informaran de tot referent al vaixell i als serveis de que disposem.

SEGON DIA: Durant tot el dia navegarem pel Mediterrani i gaudirem de totes les comoditats del vaixell : gimnàs, piscina, jacuzzi … Per la nit tindrem el sopar de Gala amb el capità, precedit del cocktail de benvinguda.

TERCER DIA: A primera hora del matí arribarem a la Valeta, la capital de Malta. És una ciutat fortificada de dimensions diminutes , la seva mesura és de menys d'un quilòmetre quadrat, en canvi el seu port és el més gran i impressionant del Mediterrani. Pujarem a un carruatge tirat per cavalls fins la part més alta de la ciutat i gaudirem d'unes vistes meravelloses. Després visitarem el centre, ple de petits carrers on veurem el Palau del Gran Maestre, el Fort de Sant Telmo i la catedral de Sant Joan. Dinarem en un típic restaurant . Tornarem al vaixell i després d'un sopar bufet veurem un espectacle musical ple de màgia.

QUART DIA: Ho passarem visitant Sicilia que és l'illa més gran de la Mediterrània i la major regió d'Itàlia . Aquí, agafarem l'autobús i visitarem : Taormina que té una vista espectacular sobre el mar, la costa i l'Etna. Taormina es troba a dalt d'un penya-segat, a la vora del mar Jònic, i als peus de la muntanya Taure i es pot dir que és la ciutat més turística de Sicília. Visitarem el seu Teatre Grec, amb espectaculars vistes a l'Etna i al mar, que és el segon teatre clàssic més gran de Sicília, després del de Siracusa i un dels monuments sicilians més famosos del món. Després passarem a visitar el El major volcà actiu d'Europa, l'Etna, que va emergir fa dos milions d'anys i que sovint sol entrar en erupció (l'última vegada en 1992), debut a la extraordinària fertilitat del sòl, les vessants d'aquesta muntanya es troben densament poblades i cultivades.

CINQUÈ DIA: Arribarem a Roma a les 9h. Ens recollirà un autocar que ens portarà a les proximitats del Coliseu i un guia ens portarà pel Foro Imperial, la Columna de Trajano, Foro Romà, Piazza Venezia, Fontana de Trevi i Panteó. Per finalitzar veurem la Plaça de San Pedro i la Basílica, agafarem l'autocar per arribar a les 14 h que sortirà el vaixell.

SISÈ DIA: Arribarem a les 10 h. al port de Livorno, un dels ports més importants d´Itàlia després del port de Gènova i del port de Nàpols. Un cop arribem a la ciutat de Livorno, primer de tot ,visitarem la Sinagoga jueva i després ens desplaçarem en autobús fins a la ciutat de Florència. A Florència és imprescindible visitar la Galeria dels Uffizi, primer museu renaixentista d´Itàlia i del món, passarem per la Plaça de La Senyoria on trobarem la Font de Neptú i el Palau Vecchio, seu de l´ajuntament. Aquí també podrem veure una reproducció del David de Miguel Àngel. Visitat això, tornarem al port per agafar el vaixell a les 17h.

SETÈ DIA: Arribarem a les 10 h. al port de Marsella, que va ser de vital importància comercial per als grecs i als cartaginesos. Agafarem un trenet que ens portarà pels llocs més significatius, pararem a l l'església romànica de Sant Llorenç, Plaça de Llet i visitarem l'Ajuntament i alguns palaus. En el casc antic trobarem la Basílica de Notre Dame de la Garde construïda l'any 1300. L'excursió finalitzarà en un fantàstic palau de bonics jardins que va pertànyer a una de les famílies més importants de Marsella, els Borely, també va ser durant un temps el museu arqueològic de la ciutat. Tindrem temps de fer una passejada per les botigues del port fins que el vaixell surti a les 15 h.

VUITÈ I ÚLTIM DIA: Arribarem al port de Barcelona sobre les 9h., és a dir, finalitza un somni que teníem durant molt de temps, tornem al que diem “la normalitat”. Esperem tornar a gaudir d´un creuer o viatge a curt termini, aquesta experiència ha estat inolvidable.

doc1fotosgrecia.docx.

 
parets/suficiencia_2.txt · Darrera modificació: 30/05/2013 08.00 per Joan Vilarnau
 
Excepte on es digui una altra cosa, el contingut d'aquest wiki està subjecte a la llicència següent: CC Attribution-Share Alike 4.0 International
Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Twitter
  • Netvibes