Com estructurar la notícia

[float] Tornar a l'inici

[/float] Per redactar una nota de premsa cal seguir aquestes recomanacions de forma:

  • interliniat senzill
  • lletra Arial
  • alineada a l’esquerra
  • sense justificar

Amb relació al contingut:

Capçalera

Les notes de premsa adreçades als mitjans tradicionals han d’indicar clarament a la part superior o al lateral esquerre que es tracta d’una “NOTA DE PREMSA”. Aquesta indicació és prescindible en les notes que s’envien en línia.

Titular

Anunciem el tema de la nota de la manera més atractiva possible. Hauria de ser curt, directe i cridar l’atenció. L’ideal seria que fos inferior a les 10 paraules. No cal que segueixi l’estructura: subjecte + verb + predicat.

De cara a la seva publicació en pàgines web, és important intentar que al titular hi hagi alguna paraula clau, sobretot si la volem fer visible per als diversos buscadors d’Internet (exemple: Any Espriu).

Search Engine Optimization (SEO): és el procés de millorar la visibilitat d’un lloc web en els resultats dels diversos buscadors (Google, Yahoo, Bing…) Es tracta d’aparèixer als primers llocs de les pàgines de resultats quan l’internauta fa una cerca.

Recordeu que tenim un apartat específic en aquesta guia sobre com tractar la redacció del titular.

Lead

És un element opcional que situem just sota del titular. Funciona com una entradeta que desenvolupa una mica més el titular i resumeix els elements més importants de la notícia. Una notícia pot tenir 2 leads introduïts per una marca gràfica (per exemple un •).

El contingut del titular s'ha de sustentar en els elements del lead. Si hi ha dubtes a l'hora de titular, es pregunta al lead i ell dóna la resposta. No s'ha de tenir por de la redundància.

Cos

El cos de la nota de premsa hauria d’incloure entre 300 i 500 paraules (repartides entre 1 i 3 paràgrafs, sense comptar el paràgraf institucional).

En periodisme existeix la teoria de la “piràmide invertida”: la informació més rellevant, la base de la notícia, va a dalt, mentre que la informació secundària és al final del text. Hem de tenir en compte, a més, que sovint la lectura d’una nota publicada a Internet no és lineal perquè el lector clica un dels enllaços que conté.

En el primer paràgraf és millor no posar enllaços per no desviar l’atenció del lector cap altres continguts.

En les notes de premsa pensades per a un format en línia és important que cada dos paràgrafs hi figuri un enllaç a la nostra plana web, en una part que no embruti excessivament el text. Sempre que sigui possible, a la part final podem destinar una o dues frases a enllaçar el text amb la idea central, fent referència a algunes idees, expressions o paraules contingudes al titular o al primer paràgraf: és una manera de tancar la nota de premsa.

El paràgraf institucional (del CPNL o del VxL) s’ha de redactar sense cursiva, amb lletra Arial cos 10 i amb color gris.

Informació de contacte

Adjuntem la informació òbvia: nom de la persona portaveu, càrrec que ocupa dins de l’empresa, nom de l’empresa, telèfon i fax, correu electrònic i URL del lloc web de l’empresa, del programa o de la institució.

Material addicional

En notes en línia incloure l’enllaç a altres suports és gairebé obligat. Estem parlant sobretot de fotografies i vídeos.

Els buscadors d’Internet valoren la presència d’informació multimèdia que acompanyi la nota de premsa. És convenient que el nom de les imatges de suport estigui directament relacionat amb el titular o les paraules clau que volem ressaltar.

Si la persona que ha rebut la nota s’entreté a mirar un vídeo que hi va enllaçat, els motors de recerca a Internet interpreten que aquell document és de més interès. Aquests buscadors valoren la durada de les visites a una plana web o a un enllaç concret.

  • Xarxes socials: cada vegada es valora més l’opció de poder compartir una informació al Facebook, al Twitter i a altres xarxes. El receptor de la nota hauria de tenir l’opció de compartir aquella informació amb els seus seguidors o contactes.
  • Data: especialment en Internet, els missatges poden ser consumits en un moment molt diferent d’aquell en què han estat difosos. És el que es coneix com a policronisme.

Encara que el correu electrònic en què enviem la nota de premsa ja indicarà la data i l’hora de l’enviament, no està de més fer constar la data de redacció en la pròpia nota de premsa.

Si la nota de premsa s’envia o es penja al web l’endemà de l’acte, és recomanable posar a la nota la data del dia de l’acte.

 
noticies/estructura.txt · Darrera modificació: 29/06/2015 10.22 per Cristina Aguilera
 
Excepte on es digui una altra cosa, el contingut d'aquest wiki està subjecte a la llicència següent: CC Attribution-Share Alike 4.0 International
Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Twitter
  • Netvibes